Osud filmového studia MGM se možná zpečetí již příští týden

New York - O osudu legendárního filmového studia Metro-Goldwyn-Mayer se rozhodne nejdříve příští týden. Za odložením jednání věřitelů MGM stojí podle agentury Reuters Carl Icahn. Známý investor usiluje o to, aby se hollywoodská studia spojila s konkurenční společností Lions Gate Entertainment. V obou totiž patří k významným akcionářům.

V hollywoodských studiích vznikly slavné Bondovky, filmy s Rockym nebo Růžovým panterem. Poslední roky ale sláva MGM upadá a dluh studií se vyšplhal na čtyři miliardy dolarů, hrozí jim bankrot. Hledají proto partnera. Zájem má kromě Lions Gate Entertainment i Spyglass Entertainment. Tu se ale miliardář Carl Icahn snaží vyšachovat.

Situace tak může narušit už dlouho plánované natáčení Hobbita, na jehož produkci se má MGM podílet s Warner Brothers. Mělo by jít o nejdražší film všech dob a právě tento film by mohl MGM opět postavit na nohy. Studia se do finančních problémů dostala především proto, že se jim nedařilo přijít na trh s novými filmovými hity.

MGM hrozí bankrot (zdroj: ČT24)

Tuna Amobi, Standard & Poor's:

„Podívejte se na společnosti jako Disney nebo Time Warner. Obě se soustředí na hity. Uvedení každého jejich nového filmu je velká událost. Mají lepší marketing. MGM nemá ani zábavné parky.“


Rozpočet Hobbita má být půl miliardy dolarů. Točit se má stejně jako předcházející trilogie Pán prstenů na Novém Zélandu. Podle režiséra snímku Petera Jacksona ale Warner Brothers zvažují, že film natočí jinde. Nový Zéland by tak přišel o miliony dolarů.

Vydáno pod