Fitch orazítkovala Řecko platební neschopností

Londýn - Řecký rating byl mezinárodní ratingovou agenturou Fitch dočasně zařazen do kategorie omezené platební neschopnosti (restricted default). Agentura takto postupovala v reakci na čtvrteční dohodu zemí eurozóny, která počítá s účastí soukromého sektoru na nové finanční pomoci Řecku. Fitch udělí Řecku nový rating, jakmile země dokončí výměnu starých dluhopisů za nové, které mají být garantovány vládami eurozóny. Řecko se tak stane první zemí eurozóny, která se ocitne v bankrotové situaci.

Banky v zemích se společnou evropskou měnou by podle čtvrteční dohody měly do poloviny roku 2014 přispět k novému balíku pro Řecko celkem téměř 50 miliardami eur (zhruba 1,2 bilionu korun). Podle očekávání Fitch konstatovala, že všechny způsoby účasti bank pro ně budou ztrátové, což zakládá situaci platební neschopnosti emitenta.

Vyjádření agentury Fitch

„Fitch přiřadí Řecku a novým dluhovým instrumentům nové ratingy, jakmile bude platební neschopnost vyřešena emisí nových cenných papírů držitelům dluhopisů, kteří se toho zúčastní.“

Agentura dodala, že nové ratingy budou zřejmě ve spodní části spekulativního pásma. 

Fitch Ratings
Zdroj: ČT24

Přitom právě Fitch minulý týden srazila hodnocení úvěrové spolehlivosti Řecka o tři stupně na známku CCC, která je už těsně nad známkou pro platební neschopnost. Agentura nyní uvedla, že snížení úroků a prodloužení splatnosti dává Řecku dobrou šanci na obnovení solventnosti, což poskytne jeho ratingu podporu.

Při svém zapojení do záchrany Řecka budou mít banky na výběr ze tří možností. Buď vymění své dluhopisy za dluhopisy s delší splatností a nižším úrokem (swap), zavážou se k nakupování nových řeckých dluhopisů po vypršení splatnosti dosavadních (rollover), nebo dluh odprodají vládám eurozóny (buyback). Eurozóna předpokládá, že se zapojí 90 procent majitelů řeckých dluhopisů a jejich průměrná ztráta bude činit 21 procent.