Oranžový Senát Kalouska nezastraší, šetřit se bude

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) hodlá svůj úsporný balík prosadit ještě letos, a to za každou cenu. Váhat nebude asi s návrhem vyhlášení stavu legislativní nouze. Jak píší Hospodářské noviny, Kalousek se obává, že by nový levicový Senát mohl zdržovat prosazení škrtů. To by ale znamenalo, že vláda do konce roku nestihne prosadit úsporný balík, který má snížit deficit rozpočtu o 45 miliard korun. Podle premiéra Nečase by ale vyhlášení stavu legislativní nouze nebylo vhodné.

Levice zkomplikovala koaliční plány

Senátní volby zkomplikovaly vládě život. Jednoznačným vítězem voleb je totiž ČSSD, která si díky zisku 12 mandátů zajistila těsnou převahu v obměněném Senátu. Představitelé koalice se teď obávají o reformy, Senát totiž může zvolit, a pravděpodobně zvolí, zdržovací taktiku. K návrhu zákona se totiž může vyjádřit až do 30 dní.

Legislativní nouze jako jediné řešení?

správce státní kasy Miroslav Kalousek: „Ano, vyhlášení stavu legislativní nouze je jednou z možností, jak úsporné zákony schválit včas.“

Legislativní nouzi vyhlašuje na žádost vlády šéfka sněmovny Miroslava Němcová. Toto opatření by se ale mělo používat pro schvalování zákonů jen v mimořádných situacích, kdy jsou ohrožena lidská práva nebo hrozí státu velké bezpečnostní či hospodářské škody.

Vláda čekala příliš dlouho

Vláda současné situaci mohla zabránit. Zákony stačilo do sněmovny k projednávání poslat dříve. Koalice se ale obávala, že by toho levice využila v předvolební kampani. O škrtech se tak ve sněmovně bude jednat až zítra. Teď už je ale na obvyklý průběh jednání pozdě. Kalousek trvá na tom, že je stav legislativní nouze třeba na to, aby koalice získala čas na přehlasování Senátu. Vyhlášení tohoto stavu totiž umožní koalici prosadit zákony ve třech čteních za pár dní. Senát by se navíc musel vyjádřit mnohem rychleji – do deseti dní.

„Pokud chceme snížit schodek rozpočtu na 135 miliard a neohrozit naši pověst v zahraničí, tak je legislativní nouze nejjednodušším řešením,“ podporuje Kalouskova tvrzení šéf rozpočtového výboru sněmovny Pavel Suchánek (ODS). Existuje ještě jedna možnost. Tou je ale velmi nestandardní přílepek desítky zákonů k jinému zákonu. Jiná možnost, jak škrty stihnout prosadit, ale není.

Nečas i sociální demokraté jsou proti

„Stav legislativní nouze je krajně nepravděpodobný. Jeho použití by nebylo vhodné,“ tvrdí premiér Petr Nečas (ODS). Už v pátek přitom připustil problémy, které by výhra ČSSD v tomto ohledu vládě způsobila. Proti vyhlášení mimořádného stavu se postavili i sociální demokraté. „Vláda si sama zkomplikovala situaci tím, že předložila škrty velmi pozdě. A pokud by kvůli tomu chtěla vyhlásit stav legislativní nouze, tak by to bylo zneužití této mimořádné možnosti,“ nechal se slyšet úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Strana dokonce uvažuje o ústavní stížnosti.

Ohrožená desítka zákonů

  1. Povodňová stovka
  2. Zpětné zdanění podpory stavebního spoření 50 procent
  3. Zdanění úroků z vkladů na stavební spoření
  4. Výrazné omezení porodného jen na nejchudší rodiny s dětmi
  5. Snížení čtyřleté rodičovské dovolené
  6. Zrušení sociálního příplatku pro nejchudší rodiny s dětmi
  7. Snížení příspěvku handicapovaným s nejlehčím stupněm postižení
  8. Zachování stropu na zdravotní a sociální pojištění na šestinásobku průměrné mzdy
  9. Zdanění výsluh pro vojáky a policisty
  10. Zachování nemocenského pojištění pro firmy, které jinak klesne o 0,9 procenta