V Asii a Tichomoří vzniká burzovní gigant

Sydney – V oblasti Asie a Tichomoří vznikne pátá největší burza na světě. Singapurská burza Singapore Exchange (SGX) totiž převezme provozovatele australské burzy ASX Ltd za 8,4 miliardy australských dolarů (146 miliard korun). Půjde tak o první velkou konsolidaci burz v tomto regionu. Burzy od spojení očekávají úspory ve výši 30 milionů dolarů. Dohoda by mohla být dokončena ve druhém čtvrtletí 2011.

Australská burza na obchodu získá 37 procent

Za jednu akcii nabídla SGX 22 australských dolarů v hotovosti a 3,473 své akcie. Nabídka tak jednu akcii ASX ohodnocuje na 48 dolarů. To představuje 37procentní zisk oproti poslednímu závěru akcií. „Vypadá to jako hotová věc. Singapur Exchange nabízí velmi 'štědré prémie' Australanům. Musí se dostat ale ještě přes mnoho regulačních překážek, a to jak v Austrálii, tak v Singapuru,“ tvrdí analytik Reuters Michael Smith.

Vzniká nový burzovní gigant (zdroj: ČT24)

Dohodu ještě musí schválit australská rada pro přezkoumání zahraničních investic. Ta by mohla mít vůči spojení výhrady. SGX totiž vlastní 23procentní podíl Financial Sector Development Fund, který kontroluje singapurská centrální banka. Australský antimonopolní úřad však již akvizici schválil bez výhrad.

Burzy děsí zahraniční konkurence

Na obě burzy je vyvíjen tlak, aby rozšířily své aktivity a nalezly nové příležitosti k podnikání. Ohrožují je totiž alternativní obchodní systémy. ASX rovněž v příštím roce ztratí svůj domácí monopol a do Austrálie se také chystá vstoupit evropská firma Chi-X Australia Pty Ltd. 

Analytik Reuters Michael Smith

„Zažili jsme vlnu spojování burz po celém světě. Teď se zdá, že je na řadě Asie. Oběma burzám to umožní efektivně konkurovat na trhu, kde stále vznikají nová místa pro obchodování s akciemi. Větší subjekt totiž uspěje lépe.“

„Společně vytvoříme zajímavé příležitosti pro naše partnery. Nová skupina, kterou se snažíme vytvořit, bude lépe čelit globální konkurenci,“ tvrdí ředitel Australian Stock Exchange Robert Elston. Spojením by však vznikla tržní kapitalizace v hodnotě 12 miliard dolarů (210 miliard korun). Spojené burzy SGX-ASX budou dohlížet na trh v hodnotě 1,9 bilionu dolarů, což je podle velikosti trhu zařadí za burzy v Tokiu, Hongkongu a Šanghaji.

Dohoda je tak druhým největším převzetím singapurské firmy v zahraničí. Největší akvizici učinil v roce 2001 Singapore Telecommunications, který koupil australskou společnost Optus za 8,4 miliardy dolarů

  • Dění na burze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1646/164581.jpg
  • Akciové trhy zdroj: Milionarulmioritic http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1490/148904.jpg