Elektronická aukce může Královehradeckému kraji ušetřit miliony

Hradec Králové - Elektronická aukce na dodávku plynu pro nemocnice a další organizace Královehradeckého kraje, v níž se střetlo pět obchodníků, očekává finanční úsporu až 13 milionů korun. Po tomto úspěchu kraj uvažuje o tom, že uspořádá elektronickou aukci třeba na telekomunikační služby mobilních operátorů nebo na nákup pohonných hmot. Elektronická aukce má potenciál snížit ceny dodavatelů o desítky procent a také omezit prostor pro korupci.

Podle radních by město mohlo dosáhnout větších úspor, kdyby zákon o elektronických aukcích jako formu veřejné soutěže vyšel v platnost dřív než před čtyřmi lety. I nyní je však atmosféra mezi radními velice pozitivní. „Úspora je 22,3 procenta, tedy přes třináct milionů korun. O to budou náklady kraje na dodávky zemního plynu nižší,“ uvedl organizátor elektronické aukce Lubor Alex.

Základní soutěžená cena byla 58,6 milionů korun, což byl souhrn současných plateb za plyn. Ještě před dnešní elektronickou aukcí firmy nabídly nižší ceny, a to až na úrovni 50 milionů korun. V samotné půlhodinové elektronické aukci cena dál klesla na 45,6 milionu korun. Jméno vítěze bude známo až poté, co výsledky schválí rada kraje a uplynou lhůty pro možná odvolání.

„Peníze se samozřejmě hodí. Máme problém s dofinancováním sociálních služeb na příští rok,“ konstatoval hejtman Královehradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD). Náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Vladimír Derner (KDU-ČSL) zde vidí cestu k ušetření veřejných financí: „Výsledek této aukce ukazuje, že ti, kdo obchodují s těmito komoditami, mají vysoké zisky. Je to tedy cesta, jak vyvinout tlak na snížení těchto zisků a snížení i nákladů veřejných prostředků.“

O elektronické aukce na nejrůznější komodity se snaží i další regiony, například Frýdek-Místek, Ostrava a Bruntál. Jedná se převážně o dodávky elektřiny. Nového dodavatele přes elektronickou aukci se tak v budoucnu chystá najít i Pardubický kraj, naopak kraj Vysočina této možnosti využil již loňský rok.

Elektronická aukce
Zdroj: ČT24