Fiřt: Vitásková do čela ERÚ? Byli lepší kandidáti

Praha – Odcházejícímu předsedovi Energetického regulačního úřadu Josefu Fiřtovi se příliš nezamlouvá jeho nástupkyně Alena Vitásková. Vláda, která šéfa úřadu jmenuje, měla podle něj k dispozici na uvolněný post lepší kandidáty. Fiřt to prohlásil v dnešních Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Vláda zvolila Vitáskovou do čela úřadu včera. Fiřt v reakci na to upozornil, že dosavadní působení Vitáskové v plynárenském průmyslu zakládá podezření, že nová předsedkyně bude upřednostňovat zájmy plynárenských firem na úkor ostatních energetických odvětví.

„Skutečně tady problém paní Vitáskové je, protože je silně zaměřená plynařsky. Předseda by měl být nejen apolitický, ale také odborně zdatný a neměl by být zatížen žádnou stranou. To znamená, že by předtím neměl pracovat v ČEZu, případně v plynárenství nebo v licencovaném subjektu,“ zdůraznil Fiřt, podle kterého byl kvalitnějším kandidátem na post šéfa Energetického regulačního úřadu například jeho zástupce Blahoslav Němeček.

Podobně jako Fiřt argumentuje i Hnutí Duha. Regulačnímu úřadu by i podle něj měl předsedat nezávislý expert. Vitásková pracovala v plynárenství od roku 1974. V letech 2001 až 2003 byla předsedkyní představenstva a generální ředitelkou společnosti Transgas, kterou dnes ovládá německá skupina RWE. Od roku 2004 do roku 2007 byla Vitásková předsedkyní představenstva Pražské teplárenské. Pracovala také pro ruský Gazprom. Od roku 2003 je členkou dozorčí rady Nadačního fondu manželů Livie a Václava Klausových.

ERÚ na základě novely energetického zákona letos přebírá řadu kompetencí od Státní energetické inspekce (SEI). Úřad, který čítá kolem stovky zaměstnanců, se proto letos rozšíří o dalších zhruba 75 pracovníků a nová předsedkyně ERÚ se bude muset vyrovnat s mnohem širší agendou než dosud. Funkční období Vitáskové bude podle současného zákona trvat pět let. Nový zákon, který brzy vstoupí v platnost, stanoví mandát na šest let. Podle nového zákona bude příštího předsedu místo vlády jmenovat prezident.