Co dělat, když pošleme omylem peníze na cizí účet?

Praha – S rozvojem internetu získalo na oblibě elektronické bankovnictví. Díky němu můžeme z tepla domova zaplatit faktury, nastavit inkaso nebo jen získat přehled o transakcích a aktuálním zůstatku na našem účtu. Jenže někdy se nám stane, že platby díky zdánlivé jednoduchosti elektronického bankovnictví honíme na poslední chvíli a pak třeba ze stresu nebo z nepozornosti zadáme špatné číslo účtu. Peníze pak dorazí někomu neznámému. Jak v takové situaci postupovat? Můžeme vůbec získat své peníze zpět?

Poslali jste peníze omylem na špatný účet? Nezoufejte. Rozhodně tím na ně neztrácíte nárok. Příjemce pomýlené platby si nesmí peníze ponechat ani utratit. Podle zákona je musí vrátit zpět. „Každý, kdo si ponechá peníze, které mu nepatří, se vystavuje riziku žaloby pro takzvané bezdůvodné obohacení,“ upozornil Rostislav Kovář z internetového portálu Poradnaveritele.cz.

Pokud jste poslali platbu na špatný účet, okamžitě jednejte. O chybné platbě informujte banku. Ta sice nemá žádnou pravomoc stáhnout peníze z účtu dotyčného, poskytuje však plnou součinnost s orgány činnými v trestném řízení, a pokud od ní nezískáte adresu příjemce dříve, pak určitě předá údaje o příjemci na základě výzvy žalující strany.

Je nutné hned podávat žalobu?

I když příjemce chybné platby peníze sám od sebe nevrátil, není nutné hned podávat žalobu. Pokud nám i bez ní poskytne banka údaje o příjemci, můžeme na adresu majitele poslat výzvu k vrácení příslušné částky. „Výzvu rozhodně zašlete doporučeným dopisem s dodejkou. Jestliže majitel účtu ve vámi stanovené lhůtě nezareaguje, doporučuji dále nečekat a využít k získání těchto peněz soudní cestu,“ uvedl Kovář.

V takovém případě podejte žalobu pro bezdůvodné obohacení a příslušné soudy rozhodnou o povinnosti vrátit neprávem získanou částku. Soudní spor se může majiteli chybně zadaného účtu, kterému se do vracení peněz nechce, pěkně prodražit. „Ve chvíli, kdy se do případu zapojí právní zástupce a soud, začíná dlužná částka narůstat o náklady řízení. V případě, že se tyto peníze budou vymáhat i za pomoci exekuce, dlužník rázem zaplatí i o desítky tisíc víc,“ varoval Kovář.