Pražská burza dala STOP akciím ECM

Praha - Obchodování s akciemi a ostatními cennými papíry developerské společnosti ECM dnes pražská burza pozastavila na dobu neurčitou. Důvodem je to, že soud na firmu ve středu na návrh věřitelů uvalil konkurz. Na burze se vedle akcií obchodují také dvě emise dluhopisů a dvě emise warrantů, tedy derivátů cenných papírů. Burza o tom informovala na internetu.

Na středeční schůzi poslali věřitelé zadlužené developerské společnosti ECM Real Estate Investments (ECM) firmu do konkurzu. Městský soud v Praze následně toto rozhodnutí potvrdil. Firma chtěla řešit své dluhy reorganizací. Velkou část z dluhů ECM tvoří závazky z vydaných dluhopisů. Insolvenční řízení s ECM odstartovala letos na jaře Česká spořitelna, od května je ECM v úpadku.

Management ECM nyní zvažuje, že se proti rozhodnutí o konkurzu odvolá. „Domníváme se, že ten proces neprobíhal úplně korektně,“ konstatoval předseda představenstva Milan Janků.

Ondřej Moravanský, analytik společnosti Cyrrus 

„Pozastavení obchodování s ECM na dobu neurčitou je vcelku očekávaným scénářem. Tento developer zmítaný dlouhodobými problémy v krizi jednoduše neustál svoji ekonomickou situaci a došel až do konkurzu. Návrat tohoto titulu na burzu považuji za vcelku vyloučený.“ 

Celkem věřitelé přihlásili pohledávky za 9 a půl miliardy korun, insolvenční správce Ivo Hala ale uznal platnost jen necelých dvou miliard. Vedle ECM se tak na soud chtějí obrátit i věřitelé, mj. firma Astin Capital, které ECM dluží více než tři miliardy korun. „Podnikneme veškeré právní kroky. Určitě podáme žalobu proti insolvenčnímu správci,“ potvrdil záměry Astinu Capital jeho zastupující advokát Juraj Alexander.

Společnost ECM založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků, který dosud stojí v čele firmy. Mezi aktuální nejlukrativnější projekty ECM patří například obchodní centrum v Číně nebo záměr vystavět v Praze na Pankráci výškový bytový a kancelářský dům City Epoque. Společnost stojí také za dostavbou nejvyšší budovy v Česku, mrakodrapu City Tower v Praze na Pankráci.