Nissany se budou k opravě svolávat i v Česku

Praha - České zastoupení japonské automobilky Nissan svolá v Česku k opravě zapalování zhruba 860 aut. Automobilka ve čtvrtek oznámila, že celosvětově kvůli zapalování pozve do servisů přes dva miliony vozů. Akce je ale podle vedení firmy zcela preventivní, k žádným nehodám způsobeným poruchou zatím nedošlo.

„Není to vyloženě svolávací akce kvůli něčemu nebezpečnému. Není předmětem rizika nebo poruchy, je to skutečně preventivní akce, kde se jedná o výměnu relé ve spínací skříňce. Oprava trvá řádově maximálně 15 minut,“ oznámil šéf tuzemského zastoupení automobilky Petr Ouška s tím, že výměna má zajistit lepší fungování startování. Akce se v ČR týká především modelů Micra a Navara, do servisu bude povolán i jeden vůz modelu Pathfinder.

Celosvětově se oprava startování týká zhruba tuctu modelů Nissan. Téměř 835 tisíc svolávaných vozů bylo vyrobeno v Japonsku, 762 tisíc v Severní Americe a 354 tisíc v Evropě. Nissan zároveň oznámil, že v souvislosti s tímto problémem zatím nebyly hlášeny žádné nehody. To dnes potvrdil i Ouška, podle něj se u automobilů prodaných v tuzemsku žádné problémy neobjevily.

Svolávací akce Nissanu (zdroj: ČT24)

Svolávání k opravě nemusí veřejnost vnímat negativně

„Svolávací akce může být i pozitivní věcí. Ukazuje, že firma nic neskrývá – pokud problém nezamlčuje a pracuje efektivně. Nicméně u Toyoty už řada zákazníků může mít pocit, že podobných akcí bylo až moc,“ uvedl Jeff Barlett ze společnosti Consumer Report. 

Právě kvůli světové jedničce - automobilce Toyota - se svolávací akce dostaly do centra dění. Japonská automobilka musela svolat po celém světě přes osm milionů vozů kvůli problémům s nechtěným zrychlováním. Toyota byla přitom do té doby pověstná kvalitou svých vozů. Ke svolávací akci Japonců se ve Spojených státech přidala i německá automobilka BMW – na opravu tam muselo 150 tisíc luxusních aut.

Toyota Avalon
Zdroj: ČT24/Toyota