Oblíbené stavební spoření čekají velké změny, stát musí šetřit

Praha - Již příští týden by měli poslanci zrychleně ve stavu legislativní nouze schvalovat největší změny ve stavebním spoření od jeho zavedení před 17ti lety. Jeden z nejpopulárnějších způsobů ukládání úspor se změní v základech. Doteď bylo synonymem lehce vydělaných peněz, teď už tak výhodné nebude. Přesná čísla o tom, kolik peněz šlo za celou dobu trvání stavebního spoření na bydlení, nejsou k mání. Ušetřené peníze je možné použít na cokoli. Brzy by ale tato výhoda měla přestat platit. Uspořené peníze jen na stavební účely chce ministr financí účelově vázat už přes příští rok.

Když politici v roce 1993 schvalovali zákon o stavebním spoření, jen málokdo tušil, že se stane nejpopulárnější formou spoření na příštích dvacet let. Lákadlo státní podpory bylo tehdy skutečně velké. Za 18tisícový vklad prémie 4,5 tisíce korun - při průměrné mzdě kolem 6 tisíc šlo o dost peněz. Velice brzy si stavební spoření našlo cestu do většiny českých domácností. Alespoň jednu smlouvu má nyní uzavřeno 4,5 milionu lidí. Na vkladech ve stavebních spořitelnách to dělá 422 miliard korun. Penzijní připojištění nedosahuje ani poloviny této částky.

Vladimír Pikora, ekonom, Next Finance:

„Díky stavebnímu spoření v ekonomice vznikají nové pracovní příležitosti jak v samotném stavebnictví, tak ve finančním sektoru, v prodeji stavebnin a v celé řadě jiných oblastí.“

Stavební spoření už nebude tak výhodné (zdroj: ČT24)


Daňové poplatníky přišly zatím dotace za dobu fungování stavebního spoření na 161 miliard 800 milionů korun. Největší boom uzavírání smluv zažily stavební spořitelny před sedmi lety. Rok 2003 byl poslední, kdy mohli lidé dostat až 4 a půl tisíce korun podpory. Rok nato stát začal přispívat maximálně třemi tisíci. Na atraktivitě spoření to ale neubralo. „Do konce roku 2003 efektivní úroková míra dosahovala 12,5 až 13 procent. Druhá etapa od roku 2004 do konce 2009, kdy se podpora smrskla, měla za následek redukci úrokové míry zhruba na polovinu,“ řekl investiční poradce Zdeněk Simaichl.

Pokud projdou změny navrhované vládou, výnosnost spoření dál klesne. Letošní státní podpora by měla být nejvýše 2250 korun u smluv uzavřených před rokem 2004 a 1500 korun u novějších. V následujícím roce pak bude jednotně 2000 korun. Navíce se budou nově danit úroky z výnosů. „Změny zhoršují podmínky pro stavební spoření, ale my se s tím dokážeme vyrovnat. Stavebním spořitelnám nahrává v současné době také to, že obecně jsou úroky na nízké úrovni, nezažili jsme žádnou vlnu výpovědí,“ prohlásil Manfred Koller, místopředseda představenstva ČMSS.

Škrty ve stavebním spoření se ale nelíbí opozici. Sociální demokraté už sepisují stížnost k Ústavnímu soudu. „Že vláda zavádí retroaktivní zpětnou daň 50 procent na státní příspěvek už za letošní rok, je nejen něco, co pokládáme za nemravné, ale také za protiústavní,“ podotkl Bohuslav Sobotka.

Tabulka změn
Zdroj: ČT24