Polovina českých domácností se cítí být solidně finančně zajištěna

Praha - Zhruba polovina domácností v ČR se cítí být poměrně dobře finančně zajištěna. Nejlépe se cítí zajištěni studenti, podnikatelé a tříčlenné a početnější domácnosti. Naopak finanční problémy má v současnosti 37 procent rodin, nejhůře jsou na tom s penězi nezaměstnaní, lidé se základním vzděláním, rodiny dělníků a důchodci, pokud žijí sami. Vyplývá to z říjnového průzkumu agentury STEM.

Špatné finanční zajištění a současně finanční problémy v průzkumu uvedlo 31 procent českých domácností. Naopak jako dobré a bez finančních problémů hodnotí vlastní zajištění 45 procent domácností. Podle společnosti STEM kombinace odpovědí na otázky k finančnímu zajištění domácností a jejich finančním problémům signalizuje, že téměř polovina českých rodin nemá vážnější problémy a je slušně zajištěna. Naopak třetina pociťuje nedostatek.

Slušné zajištění přináší maturita

Finanční situace domácností výrazně souvisí s dosaženým vzděláním, hranicí pro pocit poměrně slušného finančního zajištění je maturita, vyplynulo z průzkumu, kterého se na počátku října zúčastnilo 1 244 respondentů. Horší finanční zajištění naproti tomu vedle jednočlenných domácností důchodců pociťují také lidé s nižším vzděláním.

Počet těch, kteří se cítí být finančně zajištění, se podle průzkumu zvyšuje. Ještě v listopadu 2004 odpovědělo kladně na otázku ohledně dobrého finančního zajištění 41 procent lidí, od roku 2007 se podíl kladných odpovědí zvýšil a stabilizoval se na padesátiprocentní hranici.