Dobeš: Dluhy po libereckém mistrovství stát nezaplatí

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) stáhne z vlády návrh, aby stát a město Liberec zaplatily většinu dluhu po loňském mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Řekl to dnes v pořadu Českého rozhlasu 20 minut Radiožurnálu. Organizační tým šampionátu v čele s Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy ve výši 108 milionů korun bez penále. Dobeš původně chtěl, aby stát z dluhu zaplatit 50 milionů korun, dalších 25 milionů měl zaplatit Liberec.

„V tuto chvíli tento koncept je zřejmě nereálný vzhledem k postoji Liberce, ale i rozporu uvnitř vlády,“ uvedl Dobeš. Navíc podporuje případný úmysl věřitelů uvalit na organizační výbor konkurz. Sám se pak chce k prošetření kauzy připojit tím, že podá trestní oznámení na organizátory mistrovství. Tento postup má podle Dobeše vyústit v přenesení odpovědnosti ze státu na konkrétní osoby. Dobeš plánuje setkání s novou, povolební reprezentací Liberce. Schůzka by se mohla konat tento týden.

Kdyby stát a město Liberec od zaplacení dluhů po mistrovství couvly, věřitelé by zřejmě definitivně ztratili šanci, že své peníze ještě uvidí. Majetek organizace, který by šel do konkurzu, je totiž minimální.

Kde se vzaly milionové dluhy?

Podle původního záměru mělo na splacení části dluhu přispět ministerstvo školství částkou 25 milionů korun, stejnou sumu mělo dát ministerstvo financí a rovněž Liberec. Zbytek dluhu měli věřitelé odpustit. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ovšem s takovým řešením nesouhlasil.

Mistrovství světa se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šly na jeho uspořádání více než dvě miliardy korun - ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Náklady na samotnou organizaci mistrovství činily přes 623 milionů a zodpovídala za ně bývalá běžkyně na lyžích Neumannová. Příjmy pořadatelů ale na pokrytí nákladů nestačily. Dluhy navíc nikdo nesplácí, takže neustále naskakuje penále. K největším věřitelům patří zřejmě liberecký dopravní podnik, kterému pořadatelé nezaplatili 21 milionů korun za dopravu při šampionátu.

V souvislosti s mistrovstvím už dokonce padlo i konkrétní obvinění. Policie viní bývalého rektora liberecké univerzity Vojtěcha Konopa a jednatele společnosti Investing cz Josefa Nadrchala z toho, že údajně společně zadali zakázku za 24,2 milionu korun předem vybrané firmě a tím vyřadili ostatní možné zájemce. Podle protikorupční policie bude pravděpodobně stíhaných nakonec víc.

Josef Dobeš
Zdroj: ČT24