Levnější dovolená z Německa? Nová daň z letenky rozdíl smaže

Ústí nad Labem/Drážďany - Ceny letenek z Německa, odkud oblétá i řada Čechů, od ledna zvedne nová odletová daň. Její výše se bude odvíjet od vzdálenosti, jakou letadlo urazí. Z Čechy oblíbeného drážďanského letiště to většinou bude o osm eur (asi 200 korun), do vzdálenějších oblastí jako Kanárské ostrovy nebo Egypt o 25 eur (asi 600 korun). Navýšení již podle jednatele drážďanského letiště Michaela Hupeho letecké společnosti a cestovní kanceláře zapracovaly do svých cen na příští rok.

Německá spolková vláda si od daně z letenky slibuje dodatečné příjmy ve výši kolem miliardy eur ročně. To má spolu s dalšími opatřeními pomoci snížit do roku 2014 deficit rozpočtu o 82 miliard euro.

Německé úspory ale pocítí i Češi. V posledních letech je totiž cestování s německými cestovkami u našinců stále oblíbenější. Loni s nimi na dovolenou odjelo asi 50 tisíc Čechů. A není divu. Dovolenou s německou cestovkou bylo třeba letos v létě možné pořídit až o třetinu levněji než s českou kanceláří. Daň, která se začne platit ze všech letů realizovaných od ledna příštího roku, tento rozdíl smyje.

Českých zákazníků tak zřejmě začne německým cestovkám ubývat. Kanceláře přitom v poslední době o českou klientelu aktivně usilovaly. Podle Petry Seibertové z drážďanského letiště již řada cestovních kanceláří na severu Čech nabízí katalogy s německými zájezdy a na českém trhu stále aktivněji působí i cestovní kanceláře jako Neckermann nebo Rewe, která drážďanské letiště využívají. Letiště loni poprvé uspořádalo den věnovaný českým turistům odlétajícím z letiště na dovolenou. Dokonce i stránky drážďanského letiště mají svou českou mutaci.