ČNB: Česká ekonomika letos vzroste o 2,3 procenta, příští rok přibrzdí

Praha - Česká ekonomika má podle nové prognózy ČNB v letošním roce růst 2,3procentním tempem, předchozí odhad přitom počítal s 1,6 procenty. Naopak pro příští rok zhoršila odhad ze srpnových 1,8 procenta na 1,2 procenta. Podle guvernéra ČNB Miroslava Singera by v roce 2012 měla ekonomika růst o 2,5 procenta.

„Ekonomika se sice vymanila z recese, hospodářský růst ale v příštím roce zejména vlivem rozpočtových škrtů zpomalí a k obnovení robustnějšího oživení dojde v roce 2012,“ prohlásil guvernér. Podle něj se ekonomický vývoj více než předtím jeví jako „W“.

Miroslav Singer, guvernér ČNB:

„Stupeň návratu k fiskálnímu rozumu je větší, než jsme očekávali.“

Guvernér dodal, že hlavní rizika, která by mohla ohrozit nový odhadovaný vývoj, jsou podle Singera vyrovnaná: „Vidíme pouze dvě, a to velmi slabá rizika. Vrací se nám ale situace, kdy tušíme, že může dojít k výraznějším změnám.“ Proti růstu cen by mohly působit vyšší než očekávané dopady rozpočtové konsolidace ve světě. Ve prospěch růstu cen může působit větší zvýšení světových cen surovin a cen zemědělských výrobců v tuzemsku.

Současně i ministerstvo financí tento týden zlepšilo pro letošní rok odhad růstu české ekonomiky - tentokrát na 2,2 procenta z předchozích 1,6 procenta. Resort zhoršil odhad pro příští rok na dvě procenta z červencových 2,3 procenta. Pro rok 2012 pak ministerstvo počítá s růstem HDP o 3,2 procenta. Analytici očekávají příští rok pokles růstu na zhruba 1,7 procenta z letošních přibližně dvou procent. Loni česká ekonomika klesla o 4,1 procenta.

Vydáno pod