Dobré české potraviny brzy poznáte podle vlajky

Praha – Kvalitní české potraviny budou zanedlouho vidět na dálku. Potravinářská komora totiž chystá novou značku pro jejich označování. Logo se státní vlajkou a nápisem Český výrobek či Česká potravina s dodatkem „Garantováno Potravinářskou komorou ČR“ už nechala zaregistrovat u Úřadu průmyslového vlastnictví. Na Žofínském fóru věnovaném zemědělství a potravinářství to dnes řekl prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Vlajka oddělí zrno od zahraničních nekvalitních plev

Možnost označovat domácí potraviny českou vlajkou v poslední době prosazoval především ministr zemědělství Ivan Fuksa. Pro větší propagaci výrobků od českých potravinářů se v pondělí vyslovil také premiér Petr Nečas. Reagují tak na stížnosti výrobců, kteří dlouhodobě upozorňují na rostoucí dovozy potravin, jejichž kvalita je často nízká a značení původu nejasné.

zavedení už třetího označení českého výrobku podle Tomana neuškodí

„Jakékoliv označeni či zdůraznění domácího původu výrobku či jeho zvýšené kvality naopak poskytuje spotřebiteli vodítko a možnost lepší orientace v mnohdy opravdu nepřehledné nabídce supermarketu.“

Majitel největší tuzemské agropotravinářské skupiny Agrofert Holding Andrej Babiš dnes vyzval stát k intenzivnějším kontrolám dovozů potravin. Potravináři dokonce v Bruselu lobbují, aby vzniklo nařízení, které by dávalo členským státům povinnost sledovat výskyt salmonel v drůbežím mase. Test, který si nedávno na Vysoké škole chemicko-technologické nechala vyhotovit Agrární komora, přitom prokázal výrazně vyšší výskyt bakterií v dováženém mase oproti masu z tuzemských chovů.

Za české potraviny musejí bojovat spotřebitelé

Ministr zemědělství Fuksa vzkazuje spotřebitelům, aby bojovali za české potraviny v obchodních řetězcích. Pro české zákazníky je ale stále nejdůležitějším kritériem při nákupu potravin cena. Důvod je ekonomický. Platy v Česku jsou totiž vzdálené mzdám v západní Evropě, dodal ale ministr. Fuksa chce českým výrobcům pomoci zmírněním byrokracie. Potravináři si dlouhodobě stěžují, že výklad unijního práva je v ČR často přísnější než v ostatních členských zemích. To je na společném trhu znevýhodňuje.

Možná označení českých výrobků

Právo označovat své výrobky novým logem by tuzemští výrobci získali po splnění podmínek pro jeho udělení a zaplacení symbolické finanční částky, uvedl Toman. Již delší čas je kvalitním českým výrobkům udělováno označení Klasa, od letošního léta nově pak také značka Regionální potravina.

Označením Regionální potravina se zatím pyšní 71 výroků. Ocenění získalo v konkurenci celkem 943 přihlášených produktů. Stát letos na projekt věnoval 50 milionů korun. Stejnou částkou výrobky z regionů chystá podpořit i v roce příštím.

Logo Klasa mohou zase získat všechny kvalitní české potravinářské a zemědělské výrobky už od roku 2003. Značku spravuje od počátku roku 2004 Státní zemědělský intervenční fond. Průzkumy ukázaly, že výrobky s označením Klasa mají až o třetinu vyšší odbyt.