České energetické síti hrozí totální kolaps - Čechům tma a zima

Praha – Podzimní větrné počasí opět nahání energetikům hrůzu. Závažné problémy by totiž mohl způsobit nadbytečný proud z větrných elektráren, který do Česka proudí nárazově především ze severovýchodního Německa. Lidové noviny dokonce píšou o totálním kolapsu české energetické sítě. Ten prý tentokrát hrozí více než kdy jindy. Energetici už pro jistotu vytvářejí krizové plány.

Blackout je reálný, krizové plány jsou v přípravě

Takový blackout, tedy totální kolaps dodávek energie, by znamenal, že by nejprve zhasla světla, poté přestaly fungovat spotřebiče, vázly by dodávky tepla, následně by se zastavila doprava, bankomaty a za pár hodin by zmlkly i mobilní telefony.

České energetické síti hrozí totální kolaps - Čechům tma a zima (zdroj: ČT24)

V praxi by ale blackout mohl podle nejčernějších představ energetiků trvat až několik dní. Odborníci z ČEZu i společnosti ČEPS, která síť v Česku provozuje, přiznávají, že podobné riziko hrozí už letos. Proto už se chystají i krizové plány.

Ředitel odboru operačního řízení HZS Luděk Prudil

„První fází budou technologické havárie a požáry z důvodu výpadku elektřiny, no a pak se začnou projevovat ty další věci, kde to přerušení dodávky přímo ohrožuje životy. Pak je třetí fáze, jak zajistit, aby chod určitých věcí pro potřebu obyvatelstva mohl být zachován.“

Německé větrníky Česku život komplikují každoročně

Každý rok jde přitom o stejnou písničku. Rozsáhlé větrné parky na severovýchodě Německa začnou díky podzimnímu větru neplánovaně a nárazově vyrábět proud. Síť ho ale nedokáže pojmout, a elektřina tak samovolně proudí přes Česko a Polsko na jih. Výkyvy se přitom pohybují v řádu tisíců megawattů, a to vážně ohrožuje stabilitu sítě. Řešení problému je zatím v nedohlednu.

„Nebude to lepší, pokud Německo nepostaví nové přenosové linky. Bez dalšího posílení přenosových kapacit ze severu na jih to bude každoroční riziková záležitost,“ tvrdí ředitel dispečerského řízení ČEPS Miroslav Vrba. Naši sousedi, Polsko, přitom problém vyřešili rázně. Toky energie omezili pomocí transformátorů, což mimochodem znamená další zátěž sítě v Česku. Společnost ČEPS zatím nic podobného nechystá. Podobný krok je podle ní příliš drahý a pouze oddaluje skutečné řešení problému.