Na komoditním trhu roste obava z cenové bubliny

Londýn – Od počátku září rostou světové ceny komodit. Impuls jim k tomu dala příprava na razantní uvolnění americké měnové politiky novou vlnou růstu. Poté, co tento týden americká centrální banka (Fed) svůj plán podpořit slábnoucí ekonomiku pumpováním nových peněz skutečně oznámila, vzrostly obavy ze vzniku podobné „bubliny“ nereálně nadhodnocených cen komodit jako v roce 2008.

Ceny komodit opět letí vzhůru

Současná situace nápadně připomíná rok 2008, kdy spolu s překotným snižováním amerických úrokových sazeb, propadem dolaru a s pumpováním dodatečné likvidity do finančního systému ohroženého hypoteční krizí zažily ceny ropy, obilnin a dalších komodit nevídaně rychlý růst. Z něj se však brzy vyklubala jen nová spekulativní bublina, která po zablokování finančních kanálů po krachu banky Lehman Brothers v září 2008 rychle splaskla a ceny komodit se zřítily výrazně pod úrovně, na nichž byly počátkem roku.

Nová měnová stimulace pomocí tištění peněz by měla dál srážet kurz dolaru a zároveň dodat finančnímu sektoru rozsáhlé přebytky levných peněz. To jsou vedle nízkých úrokových sazeb podle analytiků právě ty faktory, které výrazně přispěly k cenové bublině trhu komodit první poloviny 2008. Šéf Fedu Ben Bernanke riziko vzniku nebezpečně vysoké inflace nepřipouští, protože krok Fedu má mimo jiné zabránit naopak deflaci čili poklesu cenové hladiny. Co se týče cen komodit, jejich růst v situaci všeobecně utlumených cen označil Bernanke za výjimku, která by neměla způsobit vážnější problém.

Slábnoucí dolar vybízí k nákupu rizikových komodit

Analytici však upozorňují, že přebytek peněžní likvidity bude investory táhnout k nákupům rizikovějších aktiv s vyššími výnosy. Zvláště atraktivní budou v dolarech obchodované komodity, protože se čeká, že kurz dolaru bude pod tlakem tištění peněz v USA dál slábnout. Komodity při klesajícím dolaru většinou zpevňují, protože když je investoři nakoupí v jiných měnách než dolarech, budou je mít levnější.

Nárůst cen komodit však může narušit cíl Fedu oživit ekonomický růst, a zejména to platí o ropě. Její cenové pohyby na rozdíl například od cen zlata mají velký dopad na inflaci a spotřební výdaje, které přímo ovlivňují ekonomiku. Ropa byla po většinu posledního roku stabilně mezi 70 a 80 dolary, v posledních týdnech se však z tohoto rozpětí vymkla a v pátek stoupla až nad 87 dolarů za barel, nejvýše od října 2008.

Rozvojový svět mohou potrápit drahé potraviny

Velmi nebezpečný může být pro rozvojový svět růst cen potravinářských komodit, jak ukázala potravinová krize roku 2008. Například ceny pšenice letos kvůli špatné úrodě v některých zemích přechodně vzrostly až o polovinu a nyní jsou vyšší o zhruba třetinu, třebaže letošní světová úroda je podle FAO, potravinové agentury OSN, třetí nejvyšší v historii, zásoby jsou dostatečné a problémy s dodávkami se nečekají. Ceny obilnin jsou sice stále bezpečně pod kritickou úrovní předloňských maxim, FAO však v poslední době upozorňuje na rizika spekulativně vyvolaných prudkých cenových pohybů.