Zlato opět na vrcholu, zdolalo hranici 1400 dolarů

Londýn/New York - Navzdory sílícímu dolaru se dnes cena zlata vrátila k růstu a jeho cena ve večerních hodinách vůbec poprvé v historii vystoupila nad hranici 1400 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Podle analytiků stojí za obnoveným zájmem především obavy z toho, že druhá fáze takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky v USA povede k růstu inflace. Vedle zlata se zvyšují i ceny dalších drahých kovů, včetně stříbra či palladia.

Cena zlata se na promptním trhu vyšplhala až na 1407 dolarů, než se jen mírně snížila a zhruba 1406,10 USD/oz. To byl denní nárůst o 0,8 procenta. Na termínovém trhu, kde se obchoduje kov k dodání k určitému datu, se cena zlata k dodání v prosinci vyšplhala na 1405 USD/oz.

V ranních hodinách nejprve zlato vystoupilo nad 1398 dolarů, ale později se zisků vzdalo právě kvůli sílícímu dolaru. S ním, stejně jako většina dalších komodit, zlato negativně koreluje. Po setrvání na hodnotách kolem 1390 dolarů za unci, kde zlato strávilo většinu dne, se ve večerních hodinách dostavila nová vlna zájmu a zlato a jeho cena vystoupila nad 1400 dolarů za unci.

Miguel Perez-Santalla, viceprezident prodeje, Heraeus Precious Metals Management

„Dokud budou mít investoři pocit, že kromě nákupu drahých kovů žádné jiné útočiště neexistuje, bude se cena zlata zvyšovat i nadále.“

Palladium zdražilo o další asi tři procenta a jeho cena poprvé od roku 2001 vystoupila nad 700 dolarů za unci. Další zisky má i stříbro, které je vysoko nad 27 dolary, což je nové maximum za posledních 30 let. Cena kovu se dostala až na 27,63 USD/oz, než se mírně snížila a ustálila se zhruba na 27,45 dolaru.