Cameron v Číně prošlapává cestičku britskému obchodu

Peking - Další evropská velmoc rozvíjí obchod s Čínou. Na návštěvu této asijské země příletěl britský premiér David Cameron. Od květnového nástupu do funkce je to jeho první návštěva země. Cílem cesty je výhradně zahraniční obchod. S Cameronem jsou na návštěvě i ministři financí, obchodu, energetiky a zástupci britských společností. Cameron se už sešel s premiérem Wen Ťia-paem, před zítřejším odletem ho čeká ještě schůzka s prezidentem Chu Ťin-tchaem.

Britský ministerský předseda označil svou cestu do druhé největší ekonomiky světa za životně důležitou obchodní misi. Číně přijel nabídnout finanční služby, pojišťovnictví i luxusní zboží. „Naše poselství je jednoduché: Británie je nyní otevřena obchodu, má vládu, která je mu velmi nakloněna a chce mít mnohem silnější vztahy s Čínou,“ prohlásil Cameron. Ještě před ním odletěla do Číny delegace, ve které jsou kromě ministrů financí, obchodu a energetiky také zástupci 50 britských společností.

Wen Ťia-pao, čínský premiér

„V současnosti se na mezinárodním poli bojuje především o know-how. I v tom se Čína zlepšuje.“

Cameron na návštěvě Číny (zdroj: ČT24)

Obchod mezi Británií a Čínou je na vzestupu. Podle analytiků může vyrovnaná kombinace dovozu a vývozu přispět k obnovení rovnováhy globální ekonomiky. Současný britský export do Číny je ale stále poměrně malý. Cameron si dal za cíl jeho zdvojnásobení. Jako termín si zvolil rok 2015. Lukrativní dohody a nová spolupráce s Čínou by Velké Británii mohly pomoci z krize, kvůli které musela vláda udělat drastické škrty v rozpočtu.

I čínská strana vidí ve spolupráci s Británií hodně slibných příležitostí. „Budeme rozvíjet naši spolupráci, a to hlavně v oblastech obchodu, investic, financí, technologií, infrastruktury, šetrné spotřeby energie a ochrany životního prostředí,“ konstatoval čínský vicepremiér Wang Qishan.

Cameron se nehodlá vyhýbat ani otázce lidských práv

Britský premiér rovněž zdůraznil, že krom ekonomických otázek se při rozhovorech s čínskými partnery nebrání ani otázce lidských práv v zemi. „Náš dialog je dostatečně vyspělý na to, abychom se zabývali všemi otázkami včetně lidských práv,“ řekl Cameron na adresu organizací na ochranu lidských práv, které obvinily Británii, že odsouvá do pozadí citlivé politické otázky z obavy, že by ohrozily vyhlídky na obchod s touto druhou nejsilnější ekonomikou světa. Zároveň ale dodal, že není úlohou Británie napomínat či rozkazovat.

Vydáno pod