Zavadil: Problém deficitu státního rozpočtu nelze řešit jen na výdajové straně

Praha - Odbory vyhlásily na 8. prosinec protest proti krokům Nečasovy vlády týkajícím se platů státních zaměstnanců a způsobu odměňování. Očekává se, že to bude jedna z nejmohutnějších akcí v novodobé české historii. Podle předsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila způsobila počáteční problémy reforma veřejných financí Topolánkovy vlády. „Už v roce 2007 jsme akcí deklarovali, že se zprivatizují veřejné služby a že nebudou finanční prostředky na to, aby se služby platily,“ upozornil Zavadil v pořadu ČT24 Hyde Park. Deficit rozpočtu podle něj nelze řešit pouze na straně výdajové.

Veřejnost vyjadřuje odborům důvěru a podle průzkumů je kritická ke způsobu, jakým vláda s odbory jedná. Šest z deseti lidí si ovšem myslí, že odbory nemají řešení, jak dosáhnout potřebných úspor bez snížení celkového objemu mezd státních zaměstnanců. „Situaci je nutné řešit jak na příjmové straně, tak na výdajové. Řadu let poukazujeme třeba na daňové úniky. Požadovali jsme i audity všech rezortních ministerstev,“ upozornil Zavadil. Cesta škrtů ale podle něj vede do pekel – k chudobě.

Zavadil má přitom k protestům ve Francii postoj spíše odměřený. „Lidé tam jdou do akcí velmi spontánně, je to jejich povaha,“ podotkl. V Česku podle něj taková nálada není. Případnému vyhlášení generální stávky budou předcházet další jednání.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Zavadil o korupci v ČR:

„Nový způsob odměňování nepřinese nic dobrého. Může to být pouze další podklad pro korupci a klientelismus. A největším problémem České republiky je právě korupce. S tou se zatím nevyrovnala žádná vláda.“


Odbory chtěly po vládě hlavně čas k hledání řešení platového systému. Změny ale prošly velmi rychle. „Největší zadlužení ČR je v posledních třech letech, kdy se dotýkají deficity hranice 200 miliard. Devadesát z nich má na starosti Topolánkova vláda,“ řekl Zavadil.

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS:

„Jedinec v této kapitalistické společnosti neobstojí. Lidé se musejí naučit sdružovat a domáhat se slušné mzdy, za niž se dá slušně žít. Po reformách navíc chudoby ještě přibude.“


Protestů může být ale více. V současnosti se projednává technická novela zákona 48 o zdravotním pojištění, která se Zavadilovi zvláště nezamlouvá. „Novela v sobě obsahuje zásadní změny ve způsobu financování systému zdravotnictví,“ prohlásil. Svolat se tak má mimořádné jednání tripartity.