Řecko selhává ve snižování deficitu

Atény - Řecko letos nedokáže snížit rozpočtový deficit tak, jak původně plánovalo. Agentuře Reuters to řekl zdroj z řecké vlády. Na vině je podle něj příjmová stránka rozpočtu, která není tak silná, jak kabinet původně očekával. Deficit by měl klesnout jen asi na 9,3 procenta hrubého domácího produktu místo původně avizovaných 7,8 procent HDP.

„Letošní deficit bude korigován směrem vzhůru na úrovně kolem 9,2 až 9,3 procenta HDP. Čísla ale nejsou hotova a mohou tam ještě být menší změny,“ uvedl vládní zdroj, který si nepřál být jmenován. Řecko na začátku října v návrhu rozpočtu na příští rok uvedlo, že letos počítá se snížením deficitu na 7,8 procenta HDP z loňských 13,8 procenta. Loňský schodek ale ještě zpřesní statistický úřad Eurostat a očekává se, že deficit v konečné verzi přesáhne 15 procent HDP.

„Odhadujeme, že deficit za rok 2009 po revizi Eurostatu dosáhne asi 15,5 procenta HDP. Je zde možná odchylka 0,1 až 0,2 procenta,“ dodal zdroj. Právě revize loňského deficitu směrem vzhůru je podle něj jedním z důvodů, proč se letos deficit nepodaří snížit podle plánu.

Řecko doplácí na problémy, do nichž se dostalo kvůli vysokým státním výdajům a falšování statistických dat. Na podvody přišla současná vláda socialistů, když se loni na podzim ujala úřadu. Za nynější problémy je tak zodpovědná předchozí konzervativní vláda.

Řecko letos na jaře přijalo mezinárodní finanční pomoc, která Aténám umožňuje čerpat v příštích třech letech až 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč), pokud bude země průběžně plnit stanovené podmínky. K těm patří hlavně snižování výdajů.

Řekové v ulicích v listopadu i v prosinci

Jenže právě proti úsporám demonstrují a stávkují miliony Řeků. I když intenzita protestů začíná pomalu ochabovat, odbory plánují další a další akce. „Plánujeme stávku na druhou polovinu listopadu, ale nejsme si zatím jistí, zda bude 24hodinová,“ informoval Ilias Iliopoulos, generální sekretář odborového svazu ADEDY, který zastupuje pracovníky veřejného sektoru.

Privátní sféra pak naplánovala celodenní stávku na 15. prosince. Chce jejím prostřednictvím vyzvat vládu, aby chránila pracovní místa a vrátila pracujícím penzijní benefity zrušené pod tlakem Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.