Ozdobnice může být novým zdrojem biopaliv

Wales - Vědci ve Velké Británii testují rostlinu ozdobnici, kterou přeměňují v biopalivo. To by mohlo v budoucnu nahradit produkty z ropy. Vysadit se dá téměř kdekoliv, nemusí tedy zabírat kvalitnější půdu vhodnou pro pěstování potravin. „Ozdobnice se sklízí každý rok, velmi efektivním způsobem využívá dusík. Při sklizni pak žádný neunikne a nemusí se používat hnojiva,“ vysvětlil Iain Donnison z Katedry obnovitelných zdrojů a změn životního prostředí.

Projekt zatím stál 32 milionů dolarů. Pomocí speciálního lisu se z listů získá šťáva bohatá na cukry, která se kvašením snadno přemění na nový typ paliva. A nejen na něj. „Dokážeme vyrobit biologicky odbouratelné plastové kelímky, nemusíme tak být v budoucnu odkázáni na petrochemický průmysl. Navíc se dá materiál využít do kompostu nebo jako zdroj energie,“ nastínil další možnosti využití David Bryant, výzkumník z Aberystwyth University.

Co zbyde z trávy se dá použít jako krmivo pro zvířata, dá se také usušit, čímž vznikne tzv. biouhel, který zlepšuje půdu. Živiny se z něj uvolňují pomalu a nevyplavují se.

V současnosti se pro výrobu biopaliv používají zejména takové plodiny, které mají daleko vyšší požadavky na hnojení a kvalitu půd. Na plochy, kde se nyní pěstuje například řepka nebo kukuřice, by se mohly vrátit rostliny využívané k výrobě potravin.

Reportáž o ozdobnici (zdroj: ČT24)