GM chystá levné „ameriky“ pro Čínu se značkou Baojun

Hongkong – Největší americká automobilka General Motors pokračuje ve svém čínském tažení. Tento měsíc hodlá představit levné automobily s novou značkou Baojun, které budou učeny právě pro čínský trh. Prozradil to dnes šéf čínských operací GM Kevin Wale. Dodal, že firma chce pomocí této značky konkurovat levným vozům čínských automobilek.

„Baojun bude představovat kompletní řadu produktů,“ uvedl Wale. Neposkytl však informace o ceně automobilů.

Už letos uvedla GM na čínský trh levné vozy Chevrolet New Sail. Ty si mohou čínští zákazníci pořídit za cenu 56 800 jüanů, tedy asi 155 tisíc korun. Automobily Chevrolet New Sail vyrábí čínský společný podnik Shanghai GM. Partnerem GM v tomto podniku je největší čínská automobilka SAIC Motor.

SAIC minulý měsíc uvedla, že by mohla koupit podíl v GM v rámci primární nabídky akcií amerického podniku plánované na příští týden. SAIC podobně jako její čínští konkurenti doufá, že se po úspěchu na domácím trhu prosadí také globálně. Podle zákulisních informací se už jednání mezi oběma automobilkami dostala do konečné fáze. Dohoda o prodeji, kterou by musela schválit čínská vláda, však podle nich ještě není jistá.

Čína loni díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Od letošního prvního pololetí je Čína největším trhem i pro samotnou GM.

Vydáno pod