Školy bez žáků - možná v ČR po otevření německého pracovního trhu

Mariánské Lázně – Už za půl roku budou moci Češi za stejných podmínek jako domácí obyvatelstvo vyrazit za prací do Německa a do Rakouska, tedy do posledních dvou z patnáctky starých zemí Evropské unie, kde zatím mohli pracovat jen s omezeními. Řada Čechů si od toho slibuje nové příležitosti a vyšší platy. A Němci zase příliv kvalitních řemeslníků, kterých se v jejich zemi nedostává. Nalákat by chtěli i ty, které středoškolské vzdělání teprve čeká.

Už teď do Německa odchází množství českých lékařů. Jejich proud by s otevřením trhu mohl ještě zesílit. A přidat by se mohli také řemeslníci – třeba kovoobráběči, truhláři, zedníci, kuchaři i další profese.

„Hlavní je, aby uměli německy. Pokud je to člověk, který je trochu šikovný, komunikativní a má zájem o daný obor, tak je víceméně kvalifikovaný pro práci v Německu,“ uvedl na konferenci Mariánskolázeňské dialogy, kde se o praktických stránkách otevření pracovního trhu mluvilo, hlavní jednatel Řemeslnické komory Dolní Bavorsko - Horní Falc v Regensburgu Toni Hinterdobler.

Němci si od otevření pracovního trhu slibují, že doplní profese, kterých se jim z vlastních zdrojů nedostává. Co na to ale čeští zaměstnavatelé? Nebojí se, že jim zahraniční firmy s vyhlídkou vyšších platů odlákají ty nejschopnější pracovníky? „Myslím si, že ti zaměstnanci, které mám, by asi neodcházeli. I když je pravda, že ohledně peněz dneska člověk nikdy neví,“ míní podnikatel z Ostrova na Karlovarsku Pavel Sedláček.

Už méně optimisticky se Češi dívají na záměr německých podnikatelů lákat české děti do Německa už na studia. Už nyní se totiž řada tuzemských učilišť a středních škol potýká s nedostatkem žáků. „Kdyby ještě došlo k odlivu do Německa, tak tady prakticky nezůstane nikdo, kdo by na učiliště a střední odborné školy chodil,“ obává se předseda představenstva Krajské hospodářské komory Plzeňského kraje Zdeněk Mužík.

Jak se konkrétně otevření pracovního trhu u našich nejbližších sousedů projeví na českých statistikách nezaměstnanosti i na poptávce po práci, v praxi uvidíme po 1. květnu 2011. Právě tehdy totiž bariéry mezi starými a novými zeměmi definitivně zmizí.