Dozorčí rada ČEZ setřese staré členy

Praha – Vláda provede politickou čistku v dozorčí radě státem ovládané elektrárenské společnosti ČEZ. Politické strany si totiž přerozdělily její křesla. Po třech křeslech připadne na ODS a TOP 09, po jednom si nově do rady sednou Věci veřejné a ČSSD. Poslední čtyři místa připadnou na zástupce zaměstnanců a jejich obsazení se měnit nebude. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny. Ministr financí Miroslav Kalousek zprávu potvrdil.

O personálním složení dozorčí rady rozhodne mimořádná valná hromada společnosti, která je svolaná na 22. listopadu. Schůze bude schvalovat nedávnou kooptaci předsedy dozorčí rady a šéfa premiérových poradců Martina Římana (v radě za ODS) a místopředsedy Eduarda Janoty (za TOP 09). Ve hře tak bude ještě šest křesel.

Politici zatím dělají okolo nového složení tajnosti

Ministr financí Miroslav Kalousek

„Kromě Eduarda Janoty navrhneme do dozorčí rady i Zdeňka Hrubého.“

Ve čtvrtek potvrdil rozdělení postů i šéf dozorčí rady Říman. Tvrdí však, že o stranické rozdělení nejde. „Je to spíš podle ministerských resortů, ne podle stranické příslušnosti,“ tvrdí Říman. O jménech kandidátů se zatím však mlčí přesto, že už je většinou politické strany znají. Jediný Kalousek nedělal velké tajnosti. Hrubý, jehož jméno prozradil, přitom je už členem dozorčí rady od roku 2007. Říman naopak nejmenoval nikoho. Omezil se na konstatování, že do dozorčí rady ČEZ zamíří ještě jeden člověk z Úřadu vlády.

K celé věci se zatím nejlaxněji staví Věci veřejné. Ministr dopravy Vít Bárta například ještě ve čtvrtek vůbec nevěděl, že se bude konat valná hromada ČEZ. ČSSD zase zatím vůbec nereaguje. Říman nicméně potvrdil, že ČSSD jedno místo v radě dostane. „Zvyklostí to je,“ dodal.

Vydáno pod