Pozor na nastavení mobilů. Stahování dat v zahraničí může vyjít draho

Praha – Řada lidí může být po návratu ze zahraničí nemile překvapena výší účtu za užívání mobilních sítí, i když počítali s roamingovými příplatky a volali či posílali textové zprávy v minimální míře. Důvodem je nepozornost při práci s nastavením požadavků o stahování dat z internetu, jež moderní chytré mobily vyžadují k většině přídavných aplikací. Každý uživatel by si tak měl dobře zkontrolovat, zda má stahování dat během roamingu dle potřeby vypnuté. V opačném případě ho za určitých podmínek mohou čekat až statisícové účty.

Za obsílku s tučným účtem přitom může hlavně nešťastné experimentování s funkcemi mobilního telefonu. U většiny nově prodávaných strojů je přednastaveno vypnutí datového stahování během pobytu v zahraničí. „Pokud dojde k tomu, že telefon začne v zahraničí přenášet data, tak je to většinou proto, že si uživatel s tím telefonem hrál, zkoušel třeba poprvé nějaké funkce, nevěděl, co v nabídce vlastně zaškrtl, a tuto službu vypnul. Ten telefon se poté začne chovat jako doma s veškerými službami,“ upozorňuje redaktor serveru mobil.cz Luděk Vokáč.

Lidé by si proto měli během zahraničních pobytů pečlivě zkontrolovat vypnutí stahování dat z internetu. „Znám příklad kolegy z oboru, který si ze zahraničí odvezl účet za 150 tisíc korun,“ dodal Vokáč.

Rozhovor s Luďkem Vokáčem (zdroj: ČT24)

Operátorům v rámci Evropské unie ukládají směrnice limit účtu, který je v přepočtu zhruba 1 300 korun. Při dosažení 80 procent tohoto limitu má operátor povinnost zákazníka automaticky upozornit formou SMS, při dosažení 100 procent limitu je pak připojení k mobilní síti vypnuto. Na dodatečný požadavek poté může takřka okamžitě dojít k opětovnému zprovoznění datového roamingu.

Problém se stahováním z internetu však nastává u zemí mimo unii. „Většina operátorů ten limit mimo EU neaplikuje. Jediný, který umožňuje takové nastavení, je Vodafone. Z obvyklých zemí je třeba dávat pozor na Rusko, Spojené státy a celou Asii, tam se data mohou silně prodražit,“ uvedl Vokáč.

Čtyřleté tažení EU za levnější volání

Ceny roamingových hovorů začala Evropská unie ovlivňovat již v roce 2007. Od července 2014 by měly ceny hovorů klesnout až na 24 centů ze současných 35 centů. Cena SMS se sníží jen velmi mírně na 10 centů z 11 centů. Klienti mobilních operátorů budou navíc moci v případě roamingových hovorů uzavřít separátní smlouvu s jiným operátorem, ale budou nadále používat svoji SIM kartu.

„Našim zákazníkům účtujeme sazby, které jsou v souladu s roamingovými cenami stanovenými EU, ale nadále trváme na tom, že regulace mobilních služeb s tak vysokou mírou autoregulace, navíc na maloobchodní úrovni, je zbytečná a kontraproduktivní,“ uvedl dnes mluvčí Telefóniky Martin Žabka.