Howlings: Zářný příklad cizince, jehož český byznys je založený na cizincích

Praha - Brit Martin Howlings přijel do tuzemska a stal se úspěšným podnikatelem. Provozuje web určený pro cizince, kteří se rozhodli zůstat v Česku. Na stránkách expats.cz najdou vše potřebné - od ubytování po práci nebo kam večer zajít na pivo. Internetový byznys přitom rozjížděl s pouhými pěti tisíci korunami. Navíc když se třiatřicetiletý Martin Howlings do České republiky před deseti lety poprvé vypravil, netušil, že už tu zůstane.

Martin Howlings se v Británii seznámil s českou au-pair a stali se z nich velmi dobří přátelé. „To bylo poprvé v životě, co jsem potkal někoho z této části Evropy. Ona měla problémy s ubytováním, nepohodla se s rodinou, ve které se měla starat o děti, tak jsem jí navrhl, ať bydlí u mě. To trvalo asi půl roku a potom se rozhodla vrátit do České republiky a nabídla mi, jestli nechci jet s ní,“ říká Howlings. Původně zakotvil v Neratovicích, kde se nastěhoval ke známé.

Mladý podnikatel přitom miluje moderní technologie. Ještě v Londýně se živil grafickým designem. Když ale přijel do Česka, stal se - jako mnoho jiných „expatů“ (emigrantů, pozn. redakce) - učitelem angličtiny.

Martin Howlings (zdroj: ČT24)

Martin Howlings

„Myslím, že Česká republika je velmi atraktivní země. Kvalita života je extrémně vysoká, dokážete si jej víc užít, to je jeden z těch důvodů, proč tady cizinci tak rádi zůstávají deset, dvacet let nebo i déle.“

„V podstatě nic jiného kromě učení angličtiny sem tady dělat nemohl. První tři měsíce jsem se jen rozkoukával. Pravdou je, že ve své původní profesi jsem se bez znalosti jazyka neměl šanci uplatnit. Takže jsem učil angličtinu a myslím, že jsem byl dobrý učitel. Jenže mě to nebavilo, když jsem musel studentům vysvětlovat všechny ty gramatické odchylky angličtiny od češtiny. Bylo mi jasné, že musím najít jinou práci, která by se víc týkala toho, co miluju - počítačů, internetu,“ popisuje Martin Howlings své začátky.

Martin se rozhodl zariskovat a rozjet vlastní byznys - s pěti tisíci korunami

„Řekl jsem tátovi, že mám nápad vytvořit web pro cizince v České republice, který by jim pomohl se zde zorientovat. Vycházel jsem z vlastní zkušenosti. Před deseti lety ještě neumělo tolik lidí anglicky jako dnes a pamatuji si, že jsem nevěděl, jak získat víza, legalizovat pobyt, kde se dobře najíst a podobně. A proto bylo potřeba vytvořit nějakou internetovou platformu, kde by si zájemce všechny informace našel,“ říká Howlings a pokračuje: „Takže jsem vytvořil webovou stránku, kde si cizinci vzájemně vyměňovali informace. Na vytvoření počáteční aplikace a zaplacení domény jsem potřeboval sto liber, což je zhruba pět tisíc korun. A já v té době tolik peněz neměl, tak jsem si je půjčil od táty.“

V průběhu deseti let se web slušně rozjel. Měsíčně ho navštíví sto čtyřicet tisíc lidí. „Na našem webu najdete různé inzeráty. Například když hledáte práci nebo když si u banky chcete založit účet. Je toho hodně, ale nejoblíbenější je sekce zaměstnání, kterou denně navštíví tisíc lidí. Je hlavně pro cizince, kteří neumějí česky. Jsou tady nabídky od velkých firem jako DHL, hodně inzerátů se týká IT odborníků a technických pozic,“ vysvětluje podnikatel.

O serveru Expats.cz

Server seznamuje cizince i s historií a kulturou České republiky. Nejvíce se orientuje na Prahu, kde žije nejvíc cizinců. Server hodlá do budoucna tyto služby rozšířit i na další velká města, jako je Brno, Ostrava nebo Plzeň. Expats.cz zaměstnává kolem třinácti lidí, kteří pracují nejen v ústředí. Patří k nim i další spolupracovníci, jako jsou například programátoři. Celkově čítá „kancelář“ webu zhruba dvacet osob.

„To je obrovský skok za těch deset let, kdy jsem web rozjížděl sám v pokoji. Máme v týmu samozřejmě Čechy, kteří mají na starosti prodej, jsou tu Angličané, Kanaďané, ale v minulosti pro nás pracovali lidé z Pákistánu nebo Indie. Za ty roky se tu vystřídalo mnoho národností,“ uzavírá Howlings.

  • Expats.cz autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2097/209604.jpg
  • Martin Howlings autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2096/209599.jpg