Mobilní operátoři v ČR jsou prý drazí, vysloužili si bojkot

Praha - Před pár minutami skončil protest proti telefonním operátorům v zemi. Prostřednictvím Facebooku ho uspořádala iniciativa s názvem „Nechceme předražené mobilní volání a služby“. Podle organizátorů jsou v České republice ceny sms zpráv, volání i připojení k internetu často podstatně vyšší než v cizině. A právě na to měl bojkot operátorů upozornit. Akce by měla mít brzy pokračování.

Pro operátory ráj, pro uživatele mobilních služeb džungle nepřehledných tarifů a přemrštěných cen. Tak vidí prostředí českého telefonního trhu necelých sedm tisíc lidí, kteří se rozhodli velkou trojici českých mobilních operátorů bojkotovat. V pět odpoledne si na dvě hodiny symbolicky vypnuli své telefony.

„Mediální kampaň operátorů nás neustále přesvědčuje o tom, že zlevňují, že pro nás mají skvělé nabídky, skvělé ceny. Ale jak se ukazuje, ve srovnání se Slovenskem nebo Rakouskem to není bohužel pravda,“ uvedl organizátor iniciativy Martin Frýdek.

Srovnání německého a českého trhu
Zdroj: ČT24/Mobil.cz

Člověk ochotný utratit měsíčně za mobil 400 korun už by si například v Německu mohl vybrat buď neomezené volání, nebo smsky, což v Česku zatím zní jako sci-fi. Za 1 200 měsíčně už má Němec telefonní all inclusive. V Česku se ale ani za takovou částku nedostaneme na neomezený počet zpráv ani minuty.

Operátoři se výpadku příjmů kvůli bojkotu nebojí

Operátoři důsledky výpadku teprve zjišťují. Výraznější pokles příjmů ale neočekává ani jeden z nich. „Vodafone má momentálně na Facebooku více než 120 tisíc příznivců. A příznivců bojkotu je pouze sedm tisíc, proto neočekáváme, že by se bojkot nějak dotkl provozu v síti,“ míní zástupkyně tiskového mluvčího společnosti Vodafone Alžběta Weinfurtová. „My si myslíme, že ten projev bude opravdu minimální. Vzhledem k našim 5,5 milionu zákazníků, sedm tisíc není opravdu hodně,“ uvedla mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

Ze strany veřejnosti roste tlak i na Český telekomunikační úřad, aby začal řešit vysoké ceny volání a chabou konkurenci na trhu. Úřad se ale brání tím, že podle jeho statistik se u nás volá stejně draze jako jinde v Evropě. Menší operátoři a zástupci veřejnosti mají ale v rukou jiná čísla. Ceny by podle nich mohli rozhýbat takzvaní virtuální operátoři nebo vstup nového velkého hráče na český trh.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod