Nesahejte na úřady práce, volají jejich šéfové i odbory

Praha – Odbory společně s vedoucími pracovníky úřadů práce kritizují novelu, která má zjednodušit strukturu úřadů. Tvrdí, že je zbytečná a místo plánovaných úspor se může značně prodražit. Místo slibovaného snížení administrativní zátěže přinese spíše její zvýšení. Podle ministerstva práce a sociálních věcí novela ušetří zhruba 200 milionů korun ročně a sjednotí rozhodování úřadů.

V současnosti existuje 77 zcela samostatných úřadů práce, které mají asi 250 pracovišť zaměřených na zaměstnanost a zhruba 400 poboček státní sociální podpory. Nově má vzniknout centrální Úřad práce České republiky se sídlem v Praze a se 14 pobočkami v krajích. Kontaktní pracoviště mají být v 226 pověřených obcích. „Jedná se o technicko-organizační změnu, ne o změnu systému práce,“ tvrdí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Jenže pracovní úřady i odbory se změn bojí. Úředníci se prý budou potýkat se zvýšenou administrativní zátěží. Krom toho vadí některým kritikům na záměrech ministerstva také to, že od roku 2012 by zaměstnavatelé nemuseli nahlašovat volná pracovní místa. Úřady podle nich nejsou vybaveny na to, aby informace o volných místech zjišťovaly jiným způsobem.

Telefonát Jana Spilky (zdroj: ČT24)

„Vycházíme ze situace, kdy zaměstnavatelé do systému hlásí pouze ta místa, která jsou notoricky známá,“ brání záměr resortu náměstek ministra Vladimír Šiška. Ta místa, které firmy potřebují okamžitě k zakázkám, podle něj obsazují jinak.

Změny se nelíbí také opozici. Například komunisté při prvním čtení novely v Poslanecké sněmovně poukazovali na to, že jsou změny šité horkou jehlou a zkrácení doby hledání práce pro nezaměstnané nejspíš nepřinesou. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se zase obává, že schválení novely ohrozí čerpání peněz z evropských fondů určených na zvýšení zaměstnanosti. Opozici se přesto nepodařilo zákon zablokovat, prošel do druhého čtení.