OECD světové ekonomice opět předpovídá útlum

Paříž – Pololetní zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) snížila odhad světového ekonomického růstu pro příští rok. Globální hospodářství by mělo podle OECD zpomalit na 4,2 procenta z letošního tempa 4,6 procenta. České republice předpověděla organizace na letošek po loňském čtyřprocentním propadu oživení o 2,4 procenta. Závěry zprávy si můžete prohlédnout zde.

Letos se podle zprávy zpomalí jak růst ve Spojených státech, tak v mladých tržních ekonomikách, které jsou nyní tahounem globální ekonomiky z hluboké recese. Pro rok 2012 čeká OECD návrat růstového tempa na 4,6 procenta. Loni světová ekonomika kvůli recesi ve vyspělém světě rostla jen o jedno procento.

Ekonomika USA poroste o půl procenta pomaleji

Hlavní ekonom OECD Pier Carlo Padoan:

„Předpokládáme, že oživování bude pokračovat, avšak poněkud pomalejším tempem.“

Nejvýznamnější úpravy odhadu udělala organizace u Spojených států, kde by měl hrubý domácí produkt letos růst jen o 2,7 procenta místo květnového odhadu 3,2 procenta pro tento i příští rok. V roce 2011 se má růst největší světové ekonomiky podle dnešní prognózy zpomalit na 2,2 procenta a mírně nad tři procenta se má dostat až v roce dalším.

Česku OECD pro příští rok předpovídá zrychlení růstu na 2,8 procenta a další rok na 3,2 procenta. Českou ekonomiku bude táhnout zejména export do sousedního Německa, kde růst z letošního silného tempa 3,5 procenta napřesrok klesne na 2,5 procenta. Hlavním rizikem pro růst české ekonomiky bude vývoj na exportních trzích, protože spotřebitelé kvůli úsporným vládním opatřením a zdražení elektřiny omezí aktivitu.

Svůj odhad dnes představil i institut pro mezinárodní hospodářská srovnání. ten české ekonomice na letošek předpovídá růst o 1,5 procenta. Světová banka zase pro příští rok Česku přisuzuje hospodářský růst na úrovni 2,6 procenta z letošních dvou procent. Regionu s deseti východoevropskými členy Evropské unie banka předpovídá zrychlení růstu na 3,2 procenta z letošních 1,8 procenta. Bude ale záviset na stavu hospodářského oživení ve světě a na stabilitě finančních trhů, řekli novinářům představitelé banky ve Varšavě.

Střední a východní Evropa se zotavuje dobře

Země střední a východní Evropy se z krize zotavují rychleji, než se původně předpokládalo. V desítce nových členských států EU by mělo HDP letos v průměru růst o 1,4 procenta. Ještě v létě se přitom očekával růst o 1,2 procenta. Vyplývá to z aktuálních prognóz Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářská srovnání.

Peníze
Zdroj: ČT24