Central Group chce od policie zpět dokumenty zabavené při razii

Praha – Developer Central Group po policii žádá navrácení dokumentů, které mu zabavila při razii ve firmě v listopadu 2009. „Central Group zásadně odmítá, že by úmyslně krátila daně, a žádá o vrácení zabavených dokladů k možnosti své obrany - je nutné ctít presumpci neviny,“ uvedla dnes firma v tiskové zprávě. Zrušila proto i tiskovou konferenci, kterou plánovala na dnešek společně s policií a státním zastupitelstvím. Policie zareagovala tím, že dokumenty nenavrátí. Stíhá prý soukromé osoby, ne společnost.

V souvislosti s údajným daňovým únikem ve firmě Central Group zatím protikorupční policie obvinila pět lidí včetně výkonného ředitele společnosti Aleše Novotného. Ostatní stíhaní nejsou zaměstnanci firmy. Obvinění podle státního zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Ladislava Letka snižovali daňový základ společnosti pomocí fiktivních faktur. Protože podle policie způsobili nebo chtěli způsobit státu škodu přes 200 milionů korun, hrozí jim v případě odsouzení až deset let vězení. Obvinění se údajných daňových úniků dopouštěli od poloviny roku 2004.

Central Group se o společnou tiskovou konferenci pokoušel už dříve

Mluvčí Central Group Veronika Ježková:

„Chtěli bychom společnou tiskovou konferenci s policií a státním zastupitelstvím, protože by to podle nás mohlo zabránit mediálním přestřelkám.“

Policie však nevidí pro společné vystoupení důvod. „Trestní řízení vedeme proti soukromým osobám, s tou firmou nemáme problém, ani nic společného,“ reagoval na návrh mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Připomněl, že tisková konference k případu se odehrála tento týden. „Nemáme nové věci, které bychom chtěli sdělovat,“ dodal s tím, že by to bylo zřejmě poprvé v historii, kdy by vyšetřovatelé pořádali tiskovou konferenci společně se soukromou firmou.

Developer se však nevzdává a v dnešní tiskové zprávě prohlásil, že se případné tiskové konference chtějí zúčastnit také zástupci menšinového švýcarského investora Global Property Capital. Tato společnost v roce 2008 od zakladatele a majitele Central Group Dušana Kunovského koupila ve firmě deset procent za jednu miliardu korun. V Česku přitom před novináři zatím zástupci Global Property Capital nevystoupili ani předloni, když Central Group oznamoval vstup investora.

Central Group
Zdroj: ČT24/central-group.cz