Bez poplatku už příští rok daně na poště nezaplatíte

Praha – Lidé, kteří jsou zvyklí platit daně bez poplatku prostřednictvím složenky, by měli zpozornět. Takzvaná daňová složenka se totiž stala jednou z obětí škrtů na ministerstvu financí, které ji od příštího roku nebude České poště platit. Pomocí daňové složenky učinili zatím letos lidé a firmy téměř 2,5 milionu plateb, drtivá většina z nich se týká daně z nemovitosti.

Jan Knížek, Vrchní ředitel daňové správy MF:

„Legislativně se nám nepodařilo zrušit platby v hotovosti, čili pokladny finančních úřadů neustále fungují. Za obecné rozpočtové situace, kdy stát hledá každou korunu, jsme tady platili stejnou službu dvakrát. Vůbec neříkáme, že se k daňové složence nevrátíme, ale pro tuto chvíli jsme zvolili toto řešení.“

Ministerstvo teď jedná s poštou, jaký druh složenky bude možné použít k úhradě daní. Služba bude ovšem již na rozdíl od daňové složenky zpoplatněna. Lidé mají podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba ovšem řadu dalších způsobů, jak daně hradit. Mohou tak učinit například bankovním převodem z pobočky banky, prostřednictvím elektronického bankovnictví či složením hotovosti na pokladně finančního úřadu.

Ekonomika ČT24: Zrušení daňové složenky (zdroj: ČT24)

„Bohužel úspory je nutné hledat všude. V rámci úsporných opatření tak již nebude MF hradit náklady České poště za placení daní prostřednictvím složenky. Jedná se o úsporu ve výši 46,5 milionu korun,“ uvedl Jakob.

Daňovou složenku zavedlo ministerstvo v březnu 2006 s cílem snížit nápor lidí na pokladnách finančních úřadů. Letos do konce září zaplatili jejím prostřednictvím lidé a firmy daně za téměř 3,7 miliardy korun. Za celý loňský rok to bylo téměř 4,3 miliardy korun.