Alkohol v energetických nápojích zabíjí, varují americké úřady

Washington – Alkoholické energy drinky, které jsou velmi populární u amerických studentů, zabíjely. Desítky mladých lidí po jejich požití skončily v nemocnici. Tvrdí to alespoň americký Úřad pro potraviny a léky a chce výrobu a prodej těchto kofeinových driáků zakázat. Za pravdu mu dávají i vědci a odborníci. Výrobci se ale brání. Kombinace alkoholu a kofeinu je podle nich bezpečná. Už dlouhá desetiletí ji lidé požívají například v oblíbené irské kávě.

Jedna plechovka ve Spojených státech populárního nápoje Four Loko obsahuje dvakrát víc alkoholu než běžné pivo. Navíc je v ní stejně kofeinu jako ve dvou až čtyřech šálcích kávy. Americké úřady teď volají po tom, aby kofein z těchto nápojů zmizel. „Musíme naše děti chránit před smrtelnými následky, které nápoje Four Loko a jemu podobné způsobují,“ zdůraznil senátor Chuck Schumel.

„Podle mě to jsou zabijácké koktejly. Je nejvyšší čas s těmito nebezpečnými nápoji něco udělat,“ přizvukuje mu utažský státní zástupce Mark Shurtleff. Americké úřady společnostem vyrábějícím alkoholické energetické nápoje už dokonce pohrozily, že pokud jejich výzvu neuposlechnou, zboží jim zabaví.

Americké úřady vytáhly do boje proti energetickým nápojům (zdroj: ČT24)

Výrobci: Spojení kofeinu s alkoholem neublíží

Výrobci energy drinků se brání. Kombinace kofeinu a alkoholu je podle nich zcela bezpečná. „Pokud by nebyla, musely by se zakázat i další populární nápoje, jako kola s rumem nebo irská káva,“ argumentuje jeden z výrobců ohrožených nápojů – společnost Phusion Projects.

Za velmi nebezpečnou považují kombinaci alkoholu a kofeinu také odborníci. Způsobuje podle nich zastření smyslů. Lidé tak často nedokáží určit, jak moc jsou opilí. Nadměrná konzumace těchto nápojů pak může vést k riskantnímu chování.

Posvítit si na populární energetické nápoje, které se hojně pijí po celém světě, chtějí také evropské země. Španělsko a Německo navrhují speciální regulaci těchto. Chtějí, množství kofeinu, které obsahují, srazit na 320 mg/l.