Indové přestávají splácet mikroúvěry

Dillí – V Indii hrozí kolaps odvětví mikroúvěrů. To jsou půjčky do výšky několik set dolarů, určené jsou chudým lidem, kteří nedostanou úvěr v bance. Řada lidí ale přestala úvěry splácet. Úřady se domnívají, že zprostředkovatelé mikroúvěrů žádají příliš vysoké úroky, a klienty tak dostávají do nesnází.

Odvětví mikroúvěrů se ještě před nedávnem v Indii těšilo vysokému růstu. Ačkoliv jsou tyto typy úvěrů určeny převážně pro chudé, návratnost půjček byla vysoká a lidé byli ochotni půjčky splácet i navzdory vysokým úrokům. Když se ale dozvěděli, že úřady začaly praktiky poskytovatelů půjček prověřovat a rozhodly se je výrazně zpřísnit, ochota platit vysoké úroky vzala rychle zasvé.

Úřady se domnívají, že někteří zprostředkovatelé mikroúvěrů chtějí tak vysoké úroky, že tím řadu lidí dostávají do nesnází. Dokonce se hovoří o tom, že část lidí svou bezvýchodnou situaci řešila sebevraždou. 

Banky přitom rozpůjčovaly v mikroúvěrech až čtyři miliardy dolarů (asi 72 miliard Kč). „Máme velké obavy z toho, jak moc se angažujeme v mikroúvěrech,“ přiznal tento týden na Indickém ekonomickém summitu manažer finančního ústavu Axis Bank Sunand K. Mitra. 

Mikroúvěry byly zpočátku doménou neziskových organizací, když se ale ukázalo, že je to perspektivní obor a že jsou lidé schopni půjčky splácet, začaly mikroúvěry poskytovat i některé nadace a později i komerční podniky a fondy rozvojového kapitálu.