ČEZ vyměnil dozorčí radu, v čele zůstává Říman

Praha – Mimořádná valná hromada ČEZu svolaná na žádost ministerstva financí dnes rozhodla o novém složení dozorčí rady. V čele rady bude i nadále někdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (v radě za ODS), místopředsedou se stane Eduard Janota (za TOP 09). Ze zbývajících šesti míst podle médií dvě připadnou ODS, dvě TOP 09, po jednom získají zástupci ČSSD a Věcí veřejných.

Dozorčí rada oblékla nový kabát

Nově jsou za ODS ve dvanáctičlenné dozorčí radě předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka a ekonom Lubomír Lízal. TOP 09 bude zastupovat Zdeněk Hrubý, který je členem dozorčí rady ČEZu od roku 2003, a Ivo Foltýn, poradce pro penzijní reformu na ministerstvu práce a sociálních věcí. Za Věci veřejné do rady usedne vrchní ředitel pro ekonomiku na ministerstvu dopravy Lukáš Hampl. Opoziční sociální demokraty bude zastupovat Jan Kohout, bývalý ministr zahraničí ve vládě Jana Fischera. Valná hromada ale také odvolávala. O místo tak přišel Jan Demjenovič, Zdeněk Trojan, Miloš Kebrdle a Petr Kalaš.

Dozorčí rada schválila nedávnou kooptaci předsedy dozorčí rady a šéfa premiérových poradců Martina Římana a místopředsedy Eduarda Janoty (za TOP 09). Říman s Janotou jsou členy dozorčí rady ČEZ od srpna.

Petr Hlinomaz ze společnosti BH Securities:

„Patrně prvním hmatatelným projevem fungování nové dozorčí rady by mohlo být pravděpodobně schvalování programu Nová vize v orgánech společnosti,“ uvedl. Program Nová vize představuje v příštích čtyřech letech snížení investic ČEZu o téměř 80 miliard korun v rámci úsporných opatření.

V dozorčí radě musejí být spolehliví lidé

V dozorčí radě má zástupce jen jeden akcionář, a to stát se 70 procenty. I přesto, že nyní složení rady kopíruje politickou situaci, nemělo by stranické tričko při rozhodování hrát žádnou roli. Nejdůležitější je, aby se členové chovali jako dobří hospodáři, tvrdí redaktor Hospodářských novin Jaroslav Plesl.

Premiér Petr Nečas se nechal slyšet, že je důležité, aby nad činností ČEZ dohlíželi pro vládu spolehliví lidé. Říman byl ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Mirka Topolánka mezi lety 2006 a 2009. V 90. letech působil jako ministr dopravy a spojů. Od roku 1991 je členem ODS a nyní šéfuje premiérovým poradcům. Janota byl zase více než rok ministrem financí v nestranické vládě Jana Fischera. Od roku 1992 vykonával funkci ředitele odboru státního rozpočtu ministerstva financí. Mezi lety 2001 až 2006 byl prvním náměstkem ministra financí.

Říman bude za své předsednictví odměněn 105 tisíci korun za měsíc. K tomu dostane životní kapitálové pojištění. Janota má ve smlouvě zveřejněné na stránkách ČEZu uvedenou měsíční odměnu 84 tisíc korun a rovněž pojištění, uvedl server Týden.cz, podle kterého členům dozorčí rady ČEZu přísluší rovněž podíly na tantiémách, pokud jsou odsouhlaseny valnou hromadou.

Stát v ČEZu drží zhruba 70 procent. Za loňský rok inkasoval z rekordního zisku 51,9 miliardy korun dividendu téměř 20 miliard korun. Letos ČEZ předpokládá kvůli nižším cenám elektřiny zisk kolem 47 miliard korun.