Templářské sklepy: Inspekce postupuje nezákonně, vína stahovat nebudeme

Brno - Templářské sklepy Čejkovice nebudou v rozporu se závěry Státní zemědělské a potravinářské inspekce stahovat z oběhu vína ročníku 2009. Stáhnout měly více než milion litrů kvůli tomu, že u hroznů, z nichž bylo víno vyrobeno, není znám původ. Podle vinařů opatření inspekce nevstoupilo v platnost a firma veškeré zákonné náležitosti splnila. Názor inspekce je opačný.

Inspekce nařídila Templářským sklepům Čejkovice stáhnout vína z oběhu do 19. listopadu. Firmě hrozí pokuta až šest milionů korun. Maximálně pět milionů za provinění, která inspekce Templářským sklepům Čejkovice vytýká, a další milion za případné nesplnění uložených opatření.

Stanovisko potravinářské inspekce

„Je nesprávné se domnívat, že uložená opatření byla zrušena bez náhrady a v současnosti žádná neplatí. Skutkový stav i termín pro stahování vín zůstal nedotčený,“ upozornila Petra Hoferková z oddělení komunikace inspekce.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

„My jsme si splnili svou zákonnou povinnost,“ tvrdí generální ředitel společnosti Templářské sklepy Čejkovice Pavel Pastorek. Vinařství považuje postup inspekce za nezákonný. Firmě vadí, že před uzavřením kontroly zveřejnila informace v tiskové zprávě. Kontrola také podle vinařského družstva trvá déle než zákonných 60 dnů. Společnost to na trhu poškozuje. „Zveřejnění těchto informací na nás má vážný dopad, jedná se o útok na důvěru zákazníka. Blíží se předvánoční období, kdy se výrazně zvedá objem prodeje vína,“ uvedl Pastorek.

Firma původ vína prověřovala prostřednictvím on-line registru vinic ministerstva zemědělství. „Provádíme největší počet těchto prověření. Tento způsob funguje šest let,“ uvedl Pastorek. Podle něj právní předpisy neukládají povinnost uvádět identifikaci pěstitele na výkupních lístcích v případě, kdy přímým dodavatelem producenta není pěstitel.

Sklepy klamaly spotřebitele, tvrdí inspekce

Víno, o které v celém sporu jde, není zdravotně závadné. Inspekce ovšem považuje postup Templářských sklepů Čejkovice za klamání spotřebitele. Templářské sklepy podle inspekce nevedly řádně a průkazně vinařskou evidenci. „Není možné zjistit, které šarže vína byly vyrobeny z hroznů neznámého původu,“ uvedla Hoferková. Z trhu proto inspekce nařídila stáhnout všechny šarže jakostního odrůdového vína a odrůdového vína ročníku 2009. Jde o Rulandské modré, Modrý Portugal, Muškát moravský, Sauvignon, Tramín červený, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé a Irsai Oliver. Celkem jde asi o milion litrů vína.

Templářské sklepy Čejkovice nakoupily přes 1 250 tun hroznů od brněnské společnosti BJ VITIS, která není pěstitelem hroznů. U těchto hroznů podle inspekce není znám jejich původ. Společnosti BJ VITIS podle inspekce hrozny dodala další brněnská firma, DOAL STAV, která se však na adrese svého sídla nevyskytuje a ani nepřebírá poštu.

Na vinicích, ze kterých víno údajně pochází, se v daném roce nic neurodilo, pěstitelé si víno nechali pro sebe nebo prodali někomu jinému. „Na základě sdělení, které máme podepsané pěstiteli, se tyto hrozny nemohly dostat k templářům,“ upozornil vedoucí oddělené kontroly vína brněnského inspektorátu Bronislav Pavelka.