Nejstarší víno v Česku jde do dražby

Praha - V Praze se budou už počtvrté v rámci dobročinné aukce dražit spolu se šperky a uměleckými předměty moravská vína. Aukce láká tím, že v ní nalezne nového majitele nejstarší lahev vína v Česku. Jde o Sauvignonu Blanc ročník 1936. Vyvolávací cena tohoto sommeliérského klenotu činí 107 tisíc korun. Výtěžek aukce použije nadace VIA a jihomoravská komunitní nadace na charitativní projekty v menších obcích a městech. Loni akce vynesla bezmála půl milionu korun.

Nejstarší lahev vína v Česku pochází z Rakouska. Do české kotliny ji přivál obdiv k bývalé hlavě státu Václavu Havlovi, který se shodou okolností narodil ve stejném roce jako otec vinaře Radomíra Balouna, který ji do aukce věnoval, tedy v roce 1936. „V roce 1996 jsem koupil tři lahve ročník 1936 v Rakousku, protože v Česku nebyly tak staré lahve. Dvě jsem dal panu Havlovi k narozeninám, třetí jsem chtěl dát otci k šedesátinám. Ten říkal, že je to škoda vypít, takže 14 let ležela lahev ve sklepě,“ uvedl Baloun.

Vyvolávací cena nejstaršího vína v Česku není nijak závratná. V aukci ale zajisté vzroste. „Myslím si, že by mohla vynést kolem 180 tisíc korun,“ odhadl Baloun. Na nejdražší víno v historii, které se začátkem listopadu vydražilo v Hongkongu, ale zajisté mít nebude. Lahev Château Lafite-Rothschild, ročník 1869, se prodala za téměř 233 tisíc dolarů, v přepočtu tedy za více než 4,1 milionu korun.

Rozhovor s Radomírem Balounem (zdroj: ČT24)

I tak ale aukce přitahuje pozornost. Kromě 74 let starého vína se v ní prodá například také role v chystaném filmu Jana Hřebejka nebo sklenička s americkou exministryní zahraničí Madeline Albrightovou. „My tajně doufáme, že letos budeme o něco úspěšnější, zhruba o 20 procent. Držíme si palce, abychom dosáhli hranice 600 tisíc korun,“ řekl ČT24 ředitel nadace VIA Jiří Bárta.

Polovinu výtěžku z aukce získá Jihomoravské komunitní nadace, která podpoří projekty na Břeclavsku a Hodonínsku. Zbytek peněz rozdělí nadace VIA mezi neziskové organizace komunitní projekty po celé České republice.