Bulharští berní úředníci vyhlásili válku nelegálním milionářským vilám

Sofia - Bulharští berní úředníci se rozhodli zatočit s nelegálně postavenými luxusními vilami. Obzvláště velké a drahé usedlosti začali fotografovat a natáčet i z helikoptér, protože jejich vlastníci úředníkům jakékoli kontroly odmítají povolit. Již během první akce v říjnu byly zdokumentovány celé kolonie s nelegálně postavenými luxusními vilami. Obzvláště pikantní je, že mezi jejich majiteli je nápadně hodně celníků, napsala agentura DPA.

Obrázky stovek paláců s bazény, tenisovými kurty a golfovými hřišti pobouřily veřejnost v této nejchudší zemi Evropské unie. Záznamy se objevily na všech televizních kanálech a na odiv je vystavily také noviny. Největší usedlost má prý plochu asi 4000 metrů čtverečních. „Již jsme proletěli nad značnou částí země,“ oznámil šéf berního úřadu Krasimir Stefanov. Přitom jen v bulharské metropoli a jejím okolí bylo objeveno až 6000 domů postavených bez povolení. Od „Akce helikoptéra“ si Sofia slibuje deset milionů leva (téměř 126 milionů korun) z dodatečných příjmů za nemovitosti a dalších poplatků.

Malé zoologické zahrady se srnkami i pravoslavná kaple

Mnohé rezidence mají vedle vil malé zoologické zahrady se srnkami a labutěmi. Dva bratři dokonce nechali na své zahradě postavit pravoslavnou kapli. Často kýčovité „paláce v podnikatelském baroku“ jsou mimo jiné na úpatí pohoří Vitoša nebo na černomořském pobřeží. Oblíbené jsou také břehy přehrad.

Vzhledem k téměř prázdné státní kase chtějí berní úředníci o původu bohatství vědět více a chtějí také zjistit, zda za vše byly zaplaceny daně. Z tohoto důvodu jsou luxusní rezidence často vydávány za firemní sídla, na která podnikatelé získali daňové výhody. A přitom v nich zcela soukromě žijí se svými rodinami.

Mnoho ilegálně postavených rezidencí stojí na státních pozemcích

Akce helikoptéra navíc odhalila, že mnoho ilegálně postavených rezidencí stojí na státních pozemcích. Některé leží dokonce ve vodních ochranných pásmech jako u vodní nádrže Iskar, ze které bulharská metropole získává pitnou vodu. Divokou výstavbu umožnila korupce a chaos ve stavebních povolenkách, vysvětlují odborníci. „Byl jsem fotografiemi skutečně ohromen,“ řekl premiér Bojko Borisov. „Všechno, co bylo postaveno v rozporu se zákonem, musí být strženo,“ dodal nekompromisně. Další lidé zase požadují, aby tyto paláce byly zabaveny a využity třeba jako domovy pro sirotky.