SAP musí zaplatit Oraclu 24 miliard za porušování autorských práv

Oakland - Německá softwarová společnost SAP musí zaplatit americkému konkurentovi Oracle odškodné 1,3 miliardy dolarů (24 miliard korun) za krádež softwaru. Rozhodla o tom porota kalifornského soudu. Odškodné představuje více než polovinu loňského zisku firmy SAP. Podle agentury Reuters by toto rozhodnutí mohlo být dosud nejvyšším trestem za porušování autorských práv. Společnost se ale nyní bude snažit přimět soudce ke snížení odškodného nebo může podat odvolání.

„Jsme tímto rozhodnutím samozřejmě zklamáni a využijeme všech možností, včetně dodatečných návrhů a odvolání,“ uvedla firma v reakci na rozhodnutí poroty. Na odškodné si SAP dala stranou 160 milionů dolarů, společnost totiž věřila, že odškodné nepřekročí hranici 40 milionů dolarů. Oracle však požadoval minimálně 1,65 miliardy. SAP už navíc musel vyplatit 120 milionů dolarů právníkům firmy Oracle.

SAP je největším výrobcem softwaru v Evropě

Miliardová pokuta za krádež softwaru (zdroj: ČT24)

Firma zpronevěřila prostřednictvím své dceřiné společnosti TomorrowNow tisíce kopií softwaru Oracle, který pak prodala zákazníkům Oracle. „SAP před začátkem procesu přiznala vinu a zodpovědnost. Proces poté jasně ukázal, že nejvyšší představitelé společnosti od samého začátku věděli o ilegálních aktivitách,“ uvedl prezident amerického podniku Safra Catz. Podle společnosti SAP ale její vedoucí pracovníci o pochybeních divize TomorrowNow nevěděli, když ji v roce 2005 kupovali. Poté, co Oracle podal žalobu, firma divizi zrušila.

Analytici upozornili, že rozhodnutí poroty poškodilo pověst společnosti SAP a mohlo by zasáhnout její tržby i ziskovost ve Spojených státech. „Ačkoli by se SAP mohla odvolat, tato vysoká částka zřejmě bude negativní pro její akcie a oslabí pozici SAP v USA,“ uvedl Jacques Abramowicz z firmy Silvia Quandt. „Oracle využije toto rozhodnutí jako marketingový nástroj,“ dodal. Mluvčí SAP Christoph Liedtke ale tvrdí, že společnost žádný dopad na provozní činnost neočekává.