Brazílie překvapila skokem na úspornou vlnu

Brasilia – Evropské země nejsou jediné, koho čeká utahování opasků. S plánem na hluboké škrty přišel také ekonomický tým nově zvolené brazilské prezidentky Dilmy Rouseffové. Šéf státní kasy Guido Mantega vyrazil finančním trhům dech, když prohlásil, že zvýšené výdaje veřejného sektoru již nejsou potřeba. Hospodářská krize, která si je žádala, se podle něj totiž už uklidnila.

„Je čas snížit vládní výdaje,“ prohlásil Mantega. „Je nutné vynaložit úsilí na to, aby udržitelný rozvoj země nadále pokračoval,“ dodal. Rozpočet by mohl v roce 2011 zeštíhlet o 20 miliard realů, v přepočtu tedy o víc než 200 miliard korun. „Rok 2011 bude rokem fiskální konsolidace,“ zdůraznil ministr financí. Právě za příliš vysoké výdaje v minulosti analytici Brazílii kritizovali. Považovali je za slabinu rozvíjející se ekonomiky.

„Přehodnotíme všechny větší výdajové položky, abychom zefektivnili jejich využívání. Můžeme toho udělat víc s menšími finančními prostředky. A to je přesně to, o co se v příštích čtyřech letech budeme snažit,“ přislíbila nová brazilská ministryně plánování Miriam Belchiorová.

V Brazílii zavál čerstvý ekonomický vzduch (zdroj: ČT24)

Nové vedení centrální banky si pak bude muset poradit s vysokou inflací. Ta se v listopadu vyšplhala na téměř 5,5 procenta. Je tedy o procento vyšší, než předpokládá ročním inflační cíl banky. Na vysokých hodnotách se inflace drží už 18 měsíců. Brazilská prezidentka rozvázala nově nominovanému šéfovi centrální banky Alexandru Tombinimu pro boj s růstem cen ruce. Přislíbila mu, že zachová nezávislost jeho instituce.

Na finanční trhy přinesl nový brazilský ekonomický tým optimismus. Kurzy akcií na burze v Sao Paulu poskočily nahoru a oproti dolaru posílil i brazilský real, zatímco úrokové sazby futures kontraktů poklesly. „Tlak na úroky z futures sílí, protože trhy věří, že Tombini zpřísní monetární politiku, pokud to bude nutné,“ konstatoval senior ekonom RBS Securities Zeina Latif.