EU loni zadržela padělky za více než miliardu eur

Brusel - Celníci loni na vnějších hranicích Evropské unie zadrželi více než 103 milionů kusů výrobků, u nichž panovalo podezření z porušení práv duševního vlastnictví. V porovnání s předcházejícími roky vzrostl počet zabavených zásilek skoro na dvojnásobek. Oznámila to dnes Evropská komise s tím, že podle jejího odhadu hodnota zadrženého zboží přesahuje miliardu eur.

Naprostá většina věcí, která porušovala práva duševního vlastnictví, pocházela z nejlidnatější země - Číny. Na celkovém množství zabavených výrobků se věci z Číny podílely z 85 procent.

„Jsme svědky nebývalého nárůstu zadržených zásilek, který nastal od loňského roku v poštovní přepravě. Počet případů se ztrojnásobil, a zvýšil se tak z 15 tisíc na 48 tisíc,“ podotkl eurokomisař pro daně Algirdas Šemeta. „Velkou část tohoto zadrženého zboží tvořily léky a kosmetické přípravky. Tento stoupající trend je odrazem rostoucího počtu nákupů on-line,“ dodal.  

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Nejčastěji zabavovanou věcí byly cigarety, které představují 34 procent všech případů. Zhruba 14,5 procenta představovaly různé produkty pro domácí spotřebu, jako jsou mýdla, léky či různé přístroje pro domácnost. Právě u těchto věcí ale existuje riziko, že mohou mít zásadní dopad na zdraví spotřebitelů, varovala Evropská komise. Hlavně padělané léky mohou spotřebitele dokonce ohrozit na životě.

Brusel se proto snaží právě proti nelegálním napodobeninám léků bojovat. Podle nové směrnice EU by proto léky měly nést speciální kód, který by umožnil jejich kontrolu přímo od výrobce. Na pulty obchodů by se tak padělky dostávat neměly. Horší nicméně bude kontrola léků prodávaných přes internet.