Fitch: Řecko je jen stupínek od zemí před bankrotem

Atény - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings srazila hodnocení úvěrové spolehlivosti Řecka o tři stupně na známku CCC z dosavadní známky B plus. Hlavní rating tak agentura posunula ještě hlouběji do spekulativního pásma, čímž dává investorům najevo, že splacení závazků včas a v plné výši je v případě Řecka málo pravděpodobné. Agentura postrádá věrohodný záchranný program od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Hlavní rating Řecka se ocitl pouhý jeden stupeň nad známkou, kterou Fitch přiděluje pouze ve výjimečných případech, a to v situaci, kdy počítá u hodnoceného státu s vyhlášením platební neschopnosti. Fitch tak upravila rating Řecka na podobnou hodnotu, kterou už Řecku před pár týdny přidělily zbývající dvě ratingové agentury, tedy Standard & Poor's a Moody's.

Řecko se stále musí spoléhat na mezinárodní finanční pomoc v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč), kterou si loni v květnu dohodlo s EU a MMF. Bez této pomoci už by bylo v platební neschopnosti. V současné době se jedná o druhém záchranném úvěru, který zřejmě bude v podobném objemu jako ten první.

Řecko musí urychlit reformy

Jenže o budoucnosti Řecka má už pochybnosti i Mezinárodní měnový fond – tedy ten, kdo by mu měl spolu s Evropskou unií pomoci. „Bez reforem není dluh udržitelný, to je jisté,“ prohlásil dnes šéf mise měnového fondu v Řecku Poul Thomsen. Představitelé fondu se obávají, že by se řecká ekonomika mohla propadnout víc, než se očekávalo. Kvůli tomu by i přes drastické škrty, které nyní zadlužená země zažívá, došlo k prudkému růstu dluhu. Proto na Řecko tlačí, aby zrychlilo přípravu reforem.

MMF
Zdroj: Jim Lo Scalzo/ISIFA/EPA

Jenže dluhová krize neohrožuje jen Řecko. Trhy stále příliš nevěří ani dalším zadluženým zemím z jihu Evropy, ani Irsku, které muselo loni jako druhá země eurozóny přijmout zahraniční finanční pomoc. Obavy z šíření nákazy se nyní týkají hlavně Itálie a Španělska, na jejichž záchranu by eurozóna vzhledem k velikosti těchto ekonomik v současné době asi neměla. Důležitou roli přitom hraje i psychologie, která ovládá pohyby kurzů měn i cenných papírů.