Za ztrátu kvůli E.coli žádají čeští zelináři 6,5 milionu Kč

Praha – Čeští pěstitelé zeleniny požadují kvůli panice kolem šíření bakterie E.coli (EHEC) náhradu škody ve výši 6,5 milionu korun. Náhradu ztrát by měli z rozpočtu Evropské unie dostat v průběhu podzimu. EU na škody způsobené střevní epidemií vyčlenila 210 milionů eur (více než pět miliard korun).

„Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) obdržel celkem deset oznámení o provedení opatření pro odškodnění od sedmi žadatelů a po provedení kontroly na místě a upřesnění výměry plochy vyčíslil celkovou částku mimořádné podpory ve výši 6,375 milionu korun,“ informovala jeho mluvčí Kateřina Böhmová.

Zelinářská unie Čech a Moravy spočítala, že čeští zemědělci kvůli bakterii E.coli přišli o 64 milionů korun. Podle zelinářské unie museli čeští pěstitelé zaorat celkem 36 hektarů salátu a dva hektary okurek. Zelináři si podle Böhmové mohli vybrat ze dvou režimů uplatnění odškodnění, a to buď kvůli stahování zeleniny z trhu, či jejímu nesklizení. Finanční náhradu však dostane jen malá část z nich.

Tuzemské pěstitele poškodil zejména nezájem lidí o saláty. Odškodnění EU slibuje jen u pěti plodin, a to u rajčat, paprik, cuket, okurek a salátu. V případě českých zemědělců jsou to ale pouze okurky a saláty. Ještě vyšší škody jsou u ostatních plodin, u nichž museli jít zelináři kvůli nezájmu s cenou dolů. Za to ale žádnou náhradu nedostanou.

Střevní epidemie šířená bakterií enterohemoragická E.coli si v Evropě vyžádala životy nejméně 49 lidí, skoro všichni zemřeli v Německu. Problém byl s tím, že dlouho nebylo jasné, co bylo zdrojem nákazy. Objevily se mimo jiné zprávy, že za tím mohly být třeba španělské okurky, což se ale nakonec neprokázalo. Poplašné informace však znamenaly obrovský pokles zájmů o tyto produkty, které pak museli zemědělci likvidovat. Výrazně také klesla cena zeleniny.