Kuba podepsala smlouvu o spolupráci s Francií

Havana/Paříž – Kuba si s posledním listopadovým dnem výrazně přilepšila ve vztazích s Evropskou unií. Francie s ní totiž uzavřela smlouvu o ekonomické spolupráci v mnoha oblastech. Podle dokumentu, který podepsal za karibský stát náměstek ministra zahraničí Dagoberto Rodriguez a na straně Francie velvyslanec Jean Mendelson, hodlají obě země spolupracovat v oblasti zemědělství, kultury a také na vědeckém či technickém poli.

„Obě strany potvrzují, že vzájemná spolupráce je určena k prospěchu obyčejných lidí, ekonomickému rozvoji a kulturní, vědecké a technické oblasti. Ty zahrnují zemědělství, zdravotnictví, životního prostředí, vědecký výzkum, výuku francouzštiny a umění,“ citují prohlášení zahraniční média. Francie je tak prvním státem unie, který po několika letech obnovil s Kubou spolupráci.

Kuba se už odhodlala k velkým ekonomickým reformám - jednou z nejzásadnějších je otevření trhu. Kubánci se proto budou moci postavit na vlastní nohy a začít podnikat. „ Je to důležitý krok mezi oběma zeměmi. Od tohoto momentu mohou začít jednání o konkrétních bodech spolupráce,“ prohlásil Rodriguez. Ze státního sektoru by však letos mělo být propuštěno čtvrt milionu Kubánců.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Na karibském ostrově pracuje 85 procent lidí ve státním sektoru. Dostávají minimální mzdu, avšak mají zdarma zdravotní péči a levné bydlení. Důvodem modernizace kubánské ekonomiky je podle jejího prezidenta Raula Castra fakt, že si už vláda nemůže tak štědré podpory dovolit. Úřady doposud vyřídily na 40 tisíc žádostí o živnostenský list. Řada lidí však pod tíhou socialistické tradice stále s podnikatelským startem váhá.

Kuba přestala s celou Evropskou unií komunikovat v roce 2003. Tehdy uvěznila 75 politických disidentů a unie na ni za to uvalila diplomatické sankce. Celá sedmadvacítka nyní na nátlak Španělska zvažuje zahájení dialogu s Havanou. Kuba tuto politiku dlouhou dobu odmítala s tím, že jde o zásah do vnitřních záležitostí státu.