Zemědělci zablokují dálnici do Prahy

Praha – Ve středu 8. prosince zablokují zemědělci vjezd do Prahy na jedné z dálnic. Řekl to dnes šéf zemědělských odborů Bohumír Dufek. Odboráři chtějí po státu, aby zemědělcům dorovnal přímé platby, chtějí také, aby jim zemědělští podnikatelé v příštím roce zvýšili platy. Ty totiž výrazně zaostávají za průměrem celé ekonomiky. Pokud stát požadavky odborů nesplní, chtějí 10. blokovat všechny silnice do hlavního města.

„Pokud se kolektivně nedohodneme na slušném nárůstu mezd v příštím roce, tak v žádném případě nepočítáme s tím, že bychom to nedělali,“ uvedl Dufek, který v současné době jedná ze zástupci zaměstnavatelů o kolektivní smlouvě pro příští rok.

Podnikatelé jsou na rozdíl od letošního roku, kdy tarify zůstaly na loňské úrovni, ochotni svým zaměstnancům pro příští rok platy mírně zvednout. Odbory požadovaná čtyři procenta jsou ale podle dřívějšího vyjádření předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirkovského příliš. Situaci podniků prý komplikuje návrh státního rozpočtu na příští rok.

Záměr blokovat Prahu oznámili odboráři už minulý týden. Zároveň pohrozili, že by v blízké budoucnosti mohli blokovat sklady některých zahraničních obchodních řetězců, aby tím znemožnili jejich zásobování zahraničními potravinami. Jejich údajně velký podíl na českém trhu i údajně nízkou kvalitu dlouhodobě kritizují.

Odbory se bojí, že nedostatek peněz v odvětví dopadne na zaměstnance. „Bude třeba se dostat na trh jinak, a protože supermarkety upřednostňují zahraniční zboží, tak právě proto proti nim,“ zdůvodnil Dufek záměr odborů. Ty obdobnou blokádou již opakovaně vyhrožovaly v minulosti, protest však neuskutečnily.

Zemědělcům hrozí, že jim stát v příštím roce poprvé od vstupu země do Evropské unie nevyplatí na dorovnání přímých plateb ani korunu, ačkoliv by podle smluv podepsaných před vstupem ČR do EU mohli dostat až zhruba 4,8 miliardy korun. To by podle farmářů ještě více prohloubilo rozdíly v dotacích mezi nimi a jejich kolegy z původních členských zemí, kteří stále pobírají více. Největší nevládní zemědělská organizace, Agrární komora, již v minulém týdnu slevila ze svého původního požadavku plného dorovnání na polovinu. Na tento krok dala státu ultimátum do 18. února. O případném dalším postupu agrárníků rozhodne sněm komory 3. března.

Platy v zemědělství dlouhodobě výrazně zaostávají za průměrem celého hospodářství. Pracovníci v zemědělství, lesnictví a rybářství loni brali v průměru 17 639 korun, o čtvrtinu méně, než činil průměr domácí ekonomiky, který byl 23 598 Kč. V oboru v závěru loňského roku podle Českého statistického úřadu pracovalo 113 000 lidí v přepočtu na plně zaměstnané, za rok z něj odešlo 6 600 osob.

Prezident agrární komory Jan Veleba řeční k davu nespokojených zemědělců.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod