Pojišťovny evidují po přívalech sněhu tisíce škod, hlavně u aut

Praha - Pojišťovny zaznamenaly tento týden již tisíce škod, které jejich klientům způsobily výjimečné přívaly sněhu. Jejich objem může dosáhnout stovek milionů korun. Drtivá většina pojistných událostí vznikla při nehodách vozidel, většinou jde však jen o menší škody. Začaly se již objevovat i škody na střechách domů. Vyplývá to z ankety mezi největšími domácími pojišťovnami.

Pojišťovně Allianz od pondělka do čtvrtečního večera oznámili řidiči kvůli haváriím na sněhu škody na automobilech za zhruba 40 milionů korun. Proti loňsku jde o šedesátiprocentní nárůst. V průměru jde o škody za 45 tisíc korun, jejichž příčinou je náraz v menší rychlosti do jiného vozidla nebo do dveří jiného vozu po smyku. Přes pět milionů korun půjde na konta Pražanů, mnoho škod eviduje Allianz také v Českých Budějovicích, v centru Brna, v Ostravě a ve Zlíně, řekl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Kooperativa v pondělí, v průběhu středečního odpoledne a dnešního dne opět zaznamenala značný nárůst hlášení od klientů, kteří se stali účastníky dopravní nehody. Celkem dnes eviduje přes 1390 škod na vozidlech. Sníh ale podle mluvčího Milana Káni také způsobil už přes 100 škod v pojištění majetku. Zde jde o poškozené střechy, přístřešky nebo zastřešení bazénu, které nevydrželo tíhu sněhu.

Nejkritičtějším dnem bylo pondělí, kdy bylo České pojišťovně klienty nahlášeno více než tisíc případů škod z pojištění motorových vozidel za asi 40 milionů Kč. Počet škod hlášených v úterý a ve středu se pak postupně blížil k běžnému dennímu počtu škod z pojištění motorových vozidel, tedy k číslu 500 až 600 za den. „Dá se nicméně očekávat, že středa pondělí překoná, protože klienti škody většinou hlásí se zpožděním,“ uvedl mluvčí ČP Tomáš Zavoral.

Pojišťovny hlásí nárůst i zdravotních úrazů

Sníh podle Zavorala útočí také na zdraví občanů. Typickými zimními úrazy jsou zlomeniny předloktí, vymknutá kolena, kotníky či otřesy mozku. Při této příležitosti také doporučil zjednat si úrazové pojištění, které by zraněnému pokrylo škody, a to zvláště v případech, kdy odpovědná obec či město pochybilo a nepostaralo se dostatečně o úklid komunikace, a dotyčný tak přišel k úrazu. I když jsou obce a města ze zákona odpovědny za údržbu komunikací, své povinnosti často dostatečně neplní a raději se spolehají na své pojištění odpovědnosti. Vyřízení těchto žádostí však často nějakou dobu trvá, a proto je zraněný s úrazovým pojištěním kryt hned dvakrát.

Podle Tomáše Zavorala se také řidiči již za dva roky naučili vyplňovat formulář nazvaný Evropský záznam o dopravní nehodě, což znatelně zrychlí a ulehčí celý proces. V současnosti se podle něj Česká pojišťovna nesetkává se závažnými pochybeními. Řidiči volají k nehodě policii jen v opravdu těžkých případech, například při škodě na zdraví, při škodách nad 100 tisíc korun nebo při škodě na majetku třetí osobě. „Všeobecně mohu říci, že klienti vyplňují formuláře dobře,“ dodal.

U Generali jsou počty škod podobné jako před týdnem, jejich objem je vyšší až o 50 procent. „Aktuálně evidujeme na 400 škod za 20 milionů korun. Dominují škody na vozidlech, přičemž nejčastější příčinou je nepřiměřená rychlost vzhledem ke stavu a povaze vozovky a dále nedodržení bezpečné vzdálenosti,“ upozornil mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

V zimních podmínkách je podle údajů Technologického centra Allianz nedaleko Mnichova riziko nehody vyšší zhruba šestkrát, v případě extrémních sněhových kalamit dokonce patnáctkrát. Zimní pneumatiky přitom mají na sněhu až o 80 procent lepší záběrové vlastnosti a na stejném povrchu umožňují zkrátit brzdnou dráhu až o 50 procent. Ten, kdo jezdí výhradně na sněhu, by je měl mít co nejužší, podotkl Bálek.