Američanů bez práce opět přibylo

Washington - Amerických nezaměstnaných je opět o něco víc. Míra nezaměstnanosti zde v listopadu stoupla na 9,8 procenta z říjnových 9,6 procenta, což bylo překvapením. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od dubna. Statistiku dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce. Listopad byl mírně pozitivním pro adepty na práci ve službách a zdravotnictví, zatímco se nedařilo maloobchodu.

Ekonomové podle agentury Reuters očekávali, že míra nezaměstnanosti zůstane beze změny. Americká ekonomika minulý měsíc vytvořila pouze 39 tisíc nových pracovních míst, avšak analytici počítali se vznikem 140 tisíc.

Nad devíti procentní hranicí se míra nezaměstnanosti v USA drží již 19 měsíců za sebou, tedy nejdéle v historii. Vysoká nezaměstnanost představuje hrozbu pro hospodářské oživení, protože tlačí dolů spotřebitelské výdaje. Ty se na celkové ekonomické aktivitě USA obvykle podílejí zhruba 70 procenty.

Gary Thayer, analytik společnosti Wells Fargo Advisors:

„Stále vidíme obtížné prostředí na trhu práce. Zaměstnanost v soukromém sektoru se zvyšuje, ale velmi pomalu. Firmy se stále zdráhají přijímat zaměstnance. Mezitím vstupuje na trh práce více lidí hledajících zaměstnání. Takže míra nezaměstnanosti jde nahoru místo dolů.“

„Je to velké zklamání,“ vyjádřil se k listopadovým číslům analytik Bernard Baumohl z organizace Economic Outlook Group. Americký dolar po zveřejnění údajů oslabil o více než procento vůči japonskému jenu a rovněž prohloubil svůj pokles vůči společné evropské měně.

Nezaměstnanost v USA
Zdroj: ČT24
Vydáno pod