Eurozóna by měla mít větší fond na případnou záchranu svých členů

Berlín/Brusel - Eurozóna by měla mít větší fond na případnou záchranu členských států v krizi a Evropská centrální banka by měla zvýšit nákup obligací, aby nedovolila dluhové krizi ohrožovat hospodářské oživování regionu. Doporučuje to zpráva Mezinárodního měnového fondu, kterou získala agentura Reuters. „Oživování by mělo přetrvat, ale tento scénář by mohla snadno vykolejit obnovená turbulence na finančním trhu,“ uvádí zpráva. Na pondělním jednání s prezidentem Evropské centrální banky Jean-Claudem Trichetem ji předloží ministrům financí eurozóny šéf fondu Dominique Strauss-Kahn.

Eurozóna se nesmí rozpadnout, uvedl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. A jakékoli rozdělení eurozóny, například na severní a jižní část, je podle něj také nepřípustné. Dodal přitom, že by to bylo extrémně nákladné. Hlasy, které se v poslední době objevily proti euru, je ale podle Schäubla třeba brát vážně.

Rozpad eurozóny rozhodně není ani v zájmu České republiky, uvedl premiér Petr Nečas. Česká vláda podle něj nebude stanovovat termín pro přijetí evropské měny, protože bude v příštích letech pro Česko výhodnější nechat si jako měnu korunu. „Přistupovat v současné chvíli k euru by byla ekonomická i politická hloupost,“ uvedl český premiér.

Krizový fond eurozóny (zdroj: ČT24)

Podle fondu jsou 85 miliard eur na záchranu Irska z minulého týdne a plány na vytvoření stálého záchranného mechanismu pro řešení krizí vítané, ale
nedostatečné. Zpráva se zmiňuje i o potřebě posílit zdroje pro záchrannou síť a zajistit, aby bylo její využití flexibilnější, například i jako podpora bankovnímu systému.

Eurozóna má od května v krizovém fondu 750 miliard eur na pomoc vládám, aby se mohly odříznout od finančních trhů, ovšem výměnou za reformy a rozpočtové úspory. Aby se náklady na půjčky pro země jako Španělsko či Portugalsko nevyšplhaly příliš vysoko, začala ECB skupovat jejich obligace na sekundárním trhu. Tyto nákupy ale zatím byly slabší, například v porovnání s podobnými kroky ve Spojených státech.

Výzvy, aby Německo vystoupilo z eurozóny, se v Německu objevily mezi akademiky a na internetových diskusních fórech. Poslední průzkumy veřejného mínění přitom ukazují, že by se podle nadpoloviční většiny lidí vedlo zemi lépe, kdyby euro nepřijala a ponechala si marku. Schäuble namítl, že euro chrání Němce před výkyvy globalizace lépe, než by to svedla národní měna. Povyk kolem eura z poslední doby podle ministra testuje jeho odolnost, napsala agentura Reuters.

Euro
Zdroj: ČT24