Investoři se zbavují španělských a italských dluhopisů

Londýn - Investoři dnes pokračovali ve výprodeji italských a španělských státních dluhopisů. Jejich výnosy stouply na mnohaletá maxima. Výnos italských dluhopisů se splatností deset let se dostal až nad šest procent, tedy maximum za čtrnáct let. Později ceny dluhopisů oživily v dohadech o jejich nákupech Evropskou centrální bankou. Výnos italského desetiletého dluhopisu se tak opět přiblížil kritické hranici sedmi procent, nad níž by italská vláda byla těžko schopna delší dobu financovat obsluhu svého vysokého dluhu.

Italský dluh je na 120 procentech hrubého domácího produktu a je v Evropské unii druhý nejvyšší hned po Řecku. Odpoledne však výnos italského dluhopisu klesl na 5,6 procenta, k jeho poklesu přispěla i hladká aukce italských 12měsíčních pokladničních poukázek za 6,75 miliardy eur. 

Investoři se od konce minulého týdne zaměřili na Itálii ve strachu z rozšíření dluhové krize a v obavách z toho, že vládní úsporný plán v rozsahu 40 miliard eur může parlament osekat. Podle analytiků se ale Itálie stala snadným cílem pro ty, kteří se chtějí krýt před případným rozpadem eurozóny. „V zásadě se domníváme, že Itálie slouží jako likvidní zástupce pro obavy z pádu eura,“ analytici investiční banky Credit Suisse First Boston. 

Marc Oswald, Monument Securities: 

„Itálie je zemí se zdaleka nejvyšší citlivostí na rostoucí náklady obsluhy dluhu. Toto není situace, kterou si můžeme dovolit delší dobu.“   

Nervozitu na trhu podporují nejednoznačné závěry pondělní schůzky ministrů financí eurozóny. Ti jednali o další pomoci Řecku, konkrétní plán ale nepředložili. Slíbili sice, že zadluženým zemím pomohou, žádné termíny však nestanovili, a schůzka tak nijak nepřispěla ke zklidnění situace na finančních trzích.

Ve snaze zabránit panice přislíbil italský premiér Silvio Berlusconi, že se politici konečně vzdají nerozhodnosti a rychle prosadí úsporný balíček, který by pro Itálii znamenal vyrovnání rozpočtu do roku 2014. „Škrty budou schváleny za několik málo dní, protože vláda má solidní většinu,“ citoval server The Wall Street Journal italského ministra práce a sociálních věcí Maurizia Sacconiho. 

Andrew Balls, portfoliomanažer společnosti PIMCO

„Investoři opouštějí své pozice v eurozóně, protože evropští lídři nedokáží konzistentně přistupovat k Řecku, což vede k vážnějším obavám z šíření nákazy do větších zemí, jako jsou Itálie a Španělsko.“

Německé dluhopisy „letí“

Investoři měli naopak zvýšený zájem o bezpečné německé dluhopisy. U dluhopisů „Schatz“ s dvouletou splatností výnos klesl až na 1,057 procenta, hluboko pod základní úrok Evropské centrální banky, který je na 1,5 procenta. Odpoledne však německé dluhopisy část růstu ztratily.