Zavadil: Občané, nebuďte ovce, postavte se proti reformám

Praha – Už ve středu čeká Českou republiku stávka proti snižování platů ve veřejném sektoru a změnám v zákoníku práce. Stávka ale podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila nemá být jen protestní, ale také aktivizační. Má dodat veřejnosti odvahu a přesvědčit ji, že si nemusí nechat vše líbit. „Právě proto, aby se lidé nechovali jako ovce, chceme stávkovat, aby si uvědomili, že není možné si nechat všechno líbit,“ upozornil Zavadil v on-line rozhovoru na webu ČT24.

Středeční stávka bude mít celostátní charakter. Protestní shromáždění se uskuteční ve všech krajských městech i jinde. Protestovat se bude také v menších městech – například v Mladé Boleslavi, Klášterci nad Ohří, Jeseníku, Havířově, Frýdku-Místku, Opavě či ve Znojmě. Těm, kteří se jí nezúčastní, odbory ovšem nehodlají žádným způsobem bránit v cestě do zaměstnání. „Plynulost dopravy by se z naší strany neměla nenarušit,“ slibuje Zavadil.

Ve velké míře plánované protesty zasáhnou školy. Do stávky se jich zapojí kolem 2 500. Z toho zhruba 500 škol přeruší práci úplně, u ostatních omezí provoz jídelny. Ke stávce se připojí zejména nepedagogičtí pracovníci ve školství, tedy kuchařky, školníci či administrativní pracovníci. Právě jich se totiž má týkat plánované desetiprocentní snížení platů.

Stávkou proti škrtům i budoucím reformám

Už zažitou formulkou je fakt, že odbory chtějí dát 8. prosince najevo nesouhlas se snižováním platů ve veřejném sektoru a s úpravou zákoníku práce, která má podle vlády otevřít prostor pro větší motivaci zaměstnanců, avšak podle odborů způsobí spíše chaos a otevře prostor pro korupci.

„Vláda podle našeho názoru nesmyslně měnila systém odměňování, který měl určitá pravidla, na systém, který bude naprosto bez pravidel. Navíc tato změna neměla žádný vliv na státní rozpočet. Podle našeho názoru šlo hlavně o to, aby si v odměňování zaměstnanců rozvázali ruce ti lidé, kteří tyto instituce řídí pro různé “poradce„, které si, tak jako každá jiná vláda, přivedli na svá ministerstva a kteří se jim nevešli do stávajícího systému odměňování,“ zdůraznil Zavadil.

Stávka má podle něj ale ještě hlubší význam. Odbory jí chtějí veřejnost varovat před reformami, které Česko teprve čekají. „Dále se zde připravují zásadní reformy v oblasti financí, daní, zdravotnictví a důchodů, které zásadním způsobem sníží životní úroveň zaměstnanců a důchodců. Z tohoto pohledu je naše stávka aktivizační. Jejím cílem je aktivizovat nejširší veřejnost proti vládě a jejím reformám,“ tvrdí předseda odborové konfederace.

Odbory vyjdou do ulic i kvůli zadlužování

„Stávkujeme proto, aby nedocházelo k dalšímu zadlužování. Tím, kdo zadlužuje občany tohoto státu, je tato nezodpovědná vláda. Za poslední dva roky narostl dluh veřejných financí o 460 miliard, tj. na každého občana o 46 tisíc korun. To přece není zodpovědná rozpočtová politika,“ podotkl Zavadil.

Středeční stávka podle Zavadila nebude zdaleka posledním projevem nesouhlasu odborů s vládními plány. Hned o týden později – ve středu 15. prosince – hodlají demonstrovat policisté a hasiči, kterým zákon zakazuje vyjadřovat svou nespokojenost účastí ve stávce. Zavadil zároveň nevyloučil, že další reakcí na vládní reformy by mohlo být vyhlášení generální stávky.